STOP GESTURILOR DE AGRESIUNE! STOP AGRESIUNII VERBALE! STOP AMENINȚÃRILOR! APEL LA RESPECT FAȚÃ DE PROFESIONIȘTII DIN SÃNÃTATE!
În contextul actual, este imperativ să abordăm ferm și împreună să spunem STOP violenței verbale și posibilelor acte de agresiune asupra medicilor și personalului medical. Aceste acțiuni contravin reglementărilor legale, precum și principiilor umane fundamentale și nu reprezintă doar o problemă a celor direct implicați, ci o problemă a întregii comunități, care poate afecta calitatea actului medical.
'Agresiunea verbală și fizică asupra personalului medical este complet inacceptabilă și trebuie să fie combătută ferm și eficient. Este esențial să promovăm un climat de respect și colaborare între pacienți și echipa medicală, bazat pe încredere și comunicare deschisă de ambele părți. Medicul trebuie să fie un partener de încredere pentru pacient, iar violența nu are niciun loc în acest cadru. În orice societate civilizată, respectul și empatia sunt fundamentale pentru buna funcționare a relațiilor interumane, iar în domeniul medical, cu atât mai mult', a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din România.
'Sănătatea este cea mai importantă valoare din viața unui om, iar cei care s-au pregătit pentru a o proteja, adică medicii și personalul medical, merită respectul semenilor lor, cum, bineînțeles, și pacientul, și omul aflat în suferință merită respectul medicilor, tratamentul profesionist și îngrijirea adecvată', a mai precizat prof. univ. dr. Cătălina Poiană.
Să ne amintim că fiecare medic, asistent medical și membru al personalului medical este un om care merită respect, sprijin și înțelegere, așa cum fiecare pacient trebuie să beneficieze de respect, îngrijire și empatie. Colegiul Medicilor din România face un apel ferm către autorități să întreprindă demersuri prin care personalul medical să fie protejat. Există legislație în acest sens - Legea 95/2006, art 652 - însă ea trebuie cunoscută de fiecare cetățean și, în final, ea trebuie aplicată de autorități, conform procedurilor. Să construim împreună un mediu în care fiecare poate lucra fără frică și unde colaborarea, respectul și comunicarea reprezintă normalitatea, nu excepția. Pe de altă parte, trebuie înțeles că medicul este unul din primii profesioniști din sănătate care interacționează cu pacientul, iar anumite probleme nu țin și nu sunt în responsabilitatea medicului.
RESPECTUL se construiește doar ÎMPREUNÃ!
Colegiul Medicilor din România se angajează să promoveze și să susțină lupta împotriva agresiunii personalului medical și să colaboreze cu autoritățile pentru a asigura un mediu de lucru sigur.
Violența, sub orice formă, trebuie să fie sancționată prompt și eficient, pentru a preveni repetarea acestor incidente și pentru a proteja integritatea profesională și personală a cadrelor medicale. Împreună, medici, pacienți - toți cetățeni ca parte din societate - putem crea un mediu de lucru respectuos și sigur, în care fiecare profesionist din domeniul sănătății să poată să-și desfășoare activitatea profesionist, fără teama de agresiune, bineînțeles oferind respect la rândul său și respectându-și fișa postului. Este de datoria noastră să asigurăm un sistem de sănătate în care respectul reciproc să fie o normalitate.
Să rămânem uniți în lupta împotriva violenței!
Cu respect și considerație,
Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România,
Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană - Președinte
Conf. Univ. Dr. Carmen Pantiș - Vicepreședinte, Coordonator al Departamentului de Jurisdicție profesională
Dr. Mirela Oniceanu - Vicepreședinte, Coordonator al Departamentului Economico-Social și de Asigurări Sociale de Sănătate
Dr. Călin Bumbuluț - Vicepreședinte, Coordonator al Departamentului Profesional - Științific și Învățământ
Dr. Gindrovel Dumitra - Secretar General, Coordonator al Departamentului de Avizări
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu