Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 31 ianuarie 2025

Peste 600 de angajați vor beneficia de programe de formare continuă prin proiectul UPT-BOOST





Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit joi, 30 ianuarie 2025, conferința de lansare a proiectului „UPT-BOOST: Stimularea Creșterii și Competitivității Economice”, în valoare de aproape un milion de euro, finanțat din Fondul Social European+ prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027 și derulat de UPT în parteneriat cu Business Saga.
Proiectul are ca scop actualizarea competențelor angajaților din regiuni mai puțin dezvoltate ale României, contribuind astfel la adaptarea la noile cerințe ale pieței muncii și la tranziția digitală și verde. Acesta urmărește să sprijine peste 620 de persoane angajate prin activități de formare și consiliere profesională, facilitând accesul acestora la oportunități de dezvoltare continuă și creșterea competitivității economice.
În cadrul conferinței de lansare a proiectului, președintele Senatului UPT, conf.univ.dr.mat. Liviu Cădariu-Brăiloiu a prezentat proiectele coordonate de Universitatea Politehnica Timișoara, multe dintre acestea pe infrastructură, subliniind însă că cea mai importantă resursă a oricărei organizații este cea umană, iar astfel de proiecte, de dezvoltare a competențelor profesionale, sunt deosebit de utile pentru consolidarea companiilor și a instituțiilor.
În continuare, reprezentanții UPT și ai Business Saga au prezentat proiectul, care se va derula pe o perioadă de 24 de luni, structura grupului-țintă fiind următoarea:
• angajați care ocupa poziții de management (60 de persoane – maxim 10% din cei 620), care participă la programul de formare Management, leadership și gândire strategică;
• angajați care ocupa poziții de non-manageri (100 de persoane – minim 16% din totalul de 620), care participă la programele ANC Specialist îmbunătățire procese (50 de persoane) și Specialist dezvoltare durabilă (50 de persoane);
• angajați care ocupă poziții de non-manageri (460 de persoane), care participă la programele de formare: Inovare, simplificare și transformare digitală (180 de persoane); Relaționare, comunicare și colaborare eficace (100 de persoane); Accelerarea performanței și orientarea către client (80 de persoane); Eficacitate personală și dezvoltare continuă (40 de persoane); Mediu, responsabilitate socială și guvernanță (60 de persoane).
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea și implementarea programelor de formare pentru actualizarea competențelor specifice ale angajaților, în concordanță cu evoluțiile tehnologice rapide și apariția de noi competențe necesare pe piața forței de muncă, cu scopul de a facilita accesul acestora la oportunități de angajare și de a asigura păstrarea locurilor de muncă existente.
Prin proiect partenerii își propun să susțină tranziția digitală și verde, care continuă să schimbe rapid modul în care majoritatea organizațiilor operează, consolidând țintele Strategiei Naţionale pentru locuri de muncă verzi 2018-2025, iar ca răspuns, proiectul sprijină companiile și angajații lor să se dezvolte și să-și adapteze în mod constant cunoștințele și seturile lor de abilități tehnice și vocaționale.
Dintre rezultatele așteptate ale proiectului menționăm: Conștientizarea și informarea a peste 620 de persoane privind beneficiile participării la programe de formare continuă; Finalizarea cu succes a formării profesionale pentru toți participanții din grupul țintă; Realizarea unui studiu detaliat privind competențele viitorului și a unei aplicații software pentru sprijinirea dezvoltării profesionale.



Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu