Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 16 ianuarie 2025

Investim în educație de calitate pentru viitorul copiilor noștri

 
În Regiunea Vest se pot depune proiecte pentru investiții în modernizarea grădinițelor, școlilor și liceelor publice.
Copiii noștri merită să învețe într-un mediu care le stimulează creativitatea, curiozitatea și dorința de a excela. Programul Regional Vest deschide ușile către școli și grădinițe moderne, dotate cu tehnologie de ultimă generație, care să sprijine educația de calitate pentru elevii din regiune. Cu o alocare de peste 16 milioane de euro pentru modernizarea grădinițelor, respectiv 52 de milioane de euro pentru școli și licee publice, această finanțare își propune să transforme unitățile de învățământ în spații primitoare și bine echipate, adaptate cerințelor secolului XXI.

Cu sprijinul fondurilor europene, copiii și elevii vor beneficia de săli de clasă moderne, laboratoare digitale, biblioteci, terenuri și săli de sport la standarde europene și zone de recreere sigure și atractive. De asemenea, în cazurile justificate de supraaglomerare, finanțarea poate acoperi și extinderea sau construirea de noi unități de învățământ.

„Cu toții – copii, părinți, reprezentanți ai autorităților – ne dorim școli și grădinițe moderne. Ne dorim ca elevii noștri să se simtă inspirați și încurajați să învețe. Prin aceste finanțări, ne propunem să creăm nu doar spații educaționale moderne, ci și un mediu care promovează incluziunea și combate segregarea. De aceea, toate proiectele trebuie să includă măsuri precum: Școala Părinților sau Școala în folosul comunității, miniburse pentru copiii din grupuri vulnerabile sau vouchere pentru participarea la tabere școlare și/sau excursii tematice” a declarat Georgiana Radac, Șef al Autorității de Management din cadrul ADR Vest.

Pot solicita finanțare primăriile de municipii, orașe și comune, instituțiile publice de interes local care au în administrare infrastructura educațională, instituțiile de învățământ superior de stat, precum și parteneriatele între acestea. Proiectele se pot depune prin sistemul informatic MySMIS, între 15 ianuarie și 15 noiembrie 2025.

Finanțarea maximă este cel mult 2,5 milioane de euro, respectiv 5 milioane de euro pentru școlile și liceele din municipii sau comunele aflate în zonele urbane funcționale. Beneficiarii trebuie să asigure o contribuție proprie de cel puțin 2% din valoarea totală a proiectului.

„Investițiile într-un sistem educațional performant sunt fundamentale pentru dezvoltarea unei regiuni moderne, educația este piatra de temelie a unei comunități prospere. În ultimii ani, am investit peste 110 milioane de euro în modernizarea a peste 90 de unități de învățământ din regiunea noastră. Acum, avem șansa să facem și mai mult pentru viitorul copiilor noștri, printr-o finanțare semnificativă de aproape 70 de milioane de euro. Continuăm să sprijinim autoritățile publice în accesarea acestor fonduri, iar pentru a crește gradul de conștientizare privind aceste oportunități, vom desfășura campanii de promovare în mediul online și în mass-media și vom organiza întâlniri cu reprezentanți ai Inspectoratelor Școlare din regiune și ai asociațiilor de părinți” a declarat Sorin Maxim, Directorul General al ADR Vest.

Ghidurile solicitantului de finanțare, publicate de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Vest, pot fi consultate pe site-ul web www.vest.ro, aici și aici

Pentru informații suplimentare, cei interesați pot contacta Biroul de HelpDesk al ADR Vest: telefon 0256-491.923, e-mail helpdesk@adrvest.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu