Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 15 noiembrie 2024

Vernisajul expoziției de desene „O călătorie vizuală prin Timișoara”, la Biblioteca UPT

 
Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a găzduit marți, 12 noiembrie 2024, vernisajul epoziției „Poveștile Timișoarei – O călătorie vizuală prin Timișoara”, rezultat al unui proiect comun în care au fost implicați reprezentanți de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, de la Școala Gimnazială nr.19 „Avram Iancu” și de la UPT.
Expoziția cuprinde peste 50 de desene realizate de elevii Liceului Teoretic „Grigore Moisil” și ai Școlii Gimnaziale nr.19 „Avram Iancu”, elevi care în ultima perioadă au participat la o serie de ateliere creative, au realizat desene ale unor clădiri din Timișoara și s-au documentat cu povești despre acele clădiri.
În cadrul vernisajului, dr.ing. Diana Andone, directorul Departamentului de Educație Digitală, a prezentat o scurtă introducere a proiectului și a importanței sale pentru tineri și pentru comunitate.
Coordonatoarea proiectului, prof. Magda Gurzun, a evidențiat activitățile realizate de elevi în cadrul proiectului, mulțumind Universității Politehnica Timișoara pentru sprijinul acordat atât în derularea proiectului, cât și n realizarea expoziției.
Rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, le-a vorbit elevilor și celorlalți participanți la vernisaj despre istoria de 104 ani a UPT, menționând că Liceul Teoretic „Grigore Moisil” este cel care dă cei mai mulți studenți, și a subliniat importanța creativității pentru noile generații ce vor urma o facultate.
Tot în cadrul vernisajului, asist.dr.arh. Brândușa Havași, de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism a UPT, a evidențiat rolul artei și al arhitecturii în educația tinerilor și în promovarea patrimoniului cultural local.
Dintre elevii participanți la proiect, Bogdan Crișan, cel care a realizat logo-ul proiectului, și Robert Hadnagy, realizatorul unui joc pe tema dată, au mărturisit surprizele plăcute descoperită cu ocazia documentării lucrărilor.
În încheierea vernisajului, vizitatorii au fost invitați să participe la un tur ghidat al lucrărilor, însoțiți de cadrele didactice coordonatoare, care au împărtășit detalii despre inspirația și tehnicile folosite în realizarea desenelor.
De asemenea, elevii au avut oportunitatea de a se bucura de experiențe imersive oferite de Spotlight Heritage Timișoara prin aplicația proprie de realitate virtuală, descoperind orașul și patrimonul cultural al acestuia în lumea digitală.
Evenimentul a încurajat realizarea unei conexiuni mai profunde între tânăra generație și bogăția culturală a orașului, în timp ce susține dezvoltarea talentelor artistice emergente. Expoziția reprezintă o celebrare a artei, dar și o modalitate de a sublinia importanța protejării și valorificării patrimoniului arhitectural al Timișoarei pentru viitoarele generații.


Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu