Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 30 noiembrie 2024

A fost lansat proiectul de 2,5 milioane de lei prin care 400 de studenți ai UPT vor participa la stagii de practică în firme


Universitatea Politehnica Timișoara a organizat joi, 28 noiembrie 2024, conferința de lansare a proiectului „Formează-ți viitorul prin stagii de practică! - FormPract”, în cadrul căruia studenții din anii terminali sunt sprijiniți pentru trecerea de la școală la viața activă. Proiectul FormPract vizează îmbunătățirea procesului de inserție pe piața muncii pentru 400 de studenți prin dobândirea competențelor necesare integrării și menținerii pe o piață a muncii modernă, flexibilă și dinamică.

Grupul țintă este format din 350 de studenți din anii II și III licență și 50 de studenți masteranzi, selectați astfel:
- 60 de studenți din cadrul Facultății de Inginerie din Hunedoara;
- 60 de studenți din cadrul Facultății de Inginerie Chimică, Biotehnologii și Protecția Mediului;
- 100 de studenți din cadrul Facultății de Construcții;
- 120 de studenți din cadrul Facultății de Mecanică;
- 60 de studenți din cadrul Facultății de Management în Producţie şi Transporturi.
La lansarea proiectului, în valoare de aproape 2,5 milioane de lei, coordonat de conf.univ.ec.dr.ing. Luisa Dungan, au participat reprezentanți ai conducerii UPT, ai facultăților și ai companiilor implicate în proiect și studenți, care, în luările de cuvânt, au subliniat avantajele acestor stagii de practică: internship plătit, dobândirea de cunoștințe și abilități, cursuri de dezvoltare personală pentru potențiali antreprenori.
După cum sublinia conf.univ.ec.dr.ing. Luisa Dungan, manager de proiect, în condițiile în care tehnologia avansează în ritm alert, e necesar ca, în pregătirea studenților pentru viitoarea inserție pe piața muncii, facultățile să nu se bazeze doar pe cunoștințe teoretice ci, prin colaborarea cu companiile, componenta aplicativă, în special pe noile tehnologii, să crească.
Pentru ca tot grupul țintă să beneficieze de o pregătire complexă și completă pe piața muncii, în contextul actualelor cerințe ale potențialilor angajatori, studenții vor participa nu doar la programe de practică, ci și la programe de informare și consiliere profesională, workshop-uri și seminarii specifice, ateliere de dezvoltare a competențelor traansversale.
Programele de formare includ cursuri de expert accesare fonduri structurale și de coeziune europene, manager proiect (pentru masteranzi). De asemenea, se vor organiza și cursuri de formare a competențelor antreprenoriale: antreprenoriat social, antreprenoriat inovativ, antreprenoriat digital, eco-antreprenoriat.
Nu în ultimul rând, proiectul urmărește crearea unei rețele inovative INCO (Inteligent Connection) care presupune semnarea a minim 10 acorduri de parteneriat, organizarea a 20 de întâlniri cu cadre didactice din universitate și partenerii de practică, pentru a discuta noile tehnologii apărute, pentru a cunoaște nevoile pieței muncii și pentru a adapta curricula la acestea. De asemenea, vor fi organizate 5 match-making studenți-firmă pentru a facilita întâlnirea membrilor grupului-țintă cu firmele din domeniu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu