Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 26 noiembrie 2024

Campaniei Naţionale privind verificarea modului în care se respectă legislația în domeniul relațiilor de muncă în transportul rutier

 
În perioada 14 - 22 noiembrie 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin, prin inspectorii de muncă, a desfăşurat acţiuni de control în cadrul Campaniei Naţionale privind verificarea modului în care se respectă legislația în domeniul relațiilor de muncă în transportul rutier (de mărfuri cu vehicule, inclusiv vehicule cu remorcă sau semiremorcă, a căror masă maximă autorizată depășește 3,5 tone; de călători cu vehicule care sunt construite sau amenajate permanent pentru a putea asigura transportul a mai mult de 9 persoane, inclusiv conducătorul auto și care sunt destinate acestui scop).
Acţiunile de control s-au desfăşurat atât pe teren, în colaborare cu inspectorii de trafic din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) cât şi la sediul angajatorilor care desfăşoară pe teritoriul României activităţi economice principale sau secundare de transport rutier de marfă şi persoane având cod CAEN 4941 și cod CAEN 4931, activitatea de tranzit pe teritoriul țării noastre a operatorilor de transport rutier înmatriculați pe teritoriul altor state membre fiind exceptată de la verificări.
S-a urmărit în primul rând identificarea angajatorilor care folosesc munca nedeclarată, creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea respectării legislației relațiilor de muncă și a legilor speciale care reglementează transportul rutier, inspectorii de muncă punând accent pe respectarea perioadelor de conducere, a pauzelor și a perioadelor de odihnă evidențiate de către aparatele de înregistrare a activității conducătorilor auto.
Din cele 45 de verificări efectuate, au fost finalizate 36 de controale la angajatorii care au sediul social în judeţul nostru. La ceilalţi angajatori depistaţi în trafic pe raza judeţului, instituţia noastră a înaintat documentele obţinute în timpul controalelor către alte inspectorate teritoriale de muncă din ţară în vederea finalizării acestora (ex. Timiș, Bacău, Hunedoara, Călărași, Olt, Ilfov, Satu Mare, București).
Pentru deficiențele identificate inspectorii de muncă au dispus 31 de măsuri obligatorii de remediere și au aplicat o sancțiune contravențională sub forma avertismentului scris.
Deficienţe constatate:
- nerespectarea termenelor de transmitere a datelor în registrul general de evidență a salariaților (REVISAL);
- completarea REVISAL-ului cu date eronate;
- neacordarea sporului pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal;
- neacordarea repausului săptămânal;
- lipsa notificării cu privire la utilizarea în mod frecvent a muncii de noapte;
- neacordarea sporului pentru munca de noapte;
- lipsa dovezii de achitare a drepturilor salariale;
- neachitarea indemnizației de delegare;
- necompletarea regulamentului intern cu toate clauzele obligatorii;
- nerepartizarea programului de lucru în contractul individual de muncă cu timp parțial;
- lipsa unui acord scris referitor la modul de întocmire a evidenței orelor de muncă pentru lucrătorul mobil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu