Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 23 noiembrie 2024

ANCOM consulta public criteriile de acces rezonabil la internet in banda larga

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a lansat astazi in consultare publica un proiect de decizie prin care sunt stabilite criteriile de rezonabilitate care constituie premisele necesare pentru asigurarea accesului persoanelor fizice la un serviciu functional de internet in banda larga, prin intermediul unei conexiuni la punct fix.

Principalele prevederiProiectul de decizie defineste conditiile de rezonabilitate in care persoanele fizice pot beneficia de dreptul de acces la un serviciu functional de internet in banda larga intr-o anumita zona:

Disponibilitate servicii – Niciun furnizor de retele si servicii de comunicatii electronice nu ofera serviciul de acces la internet in banda larga la nivelul minim de calitate.
Domiciliu solicitant – Adresa de domiciliu sau de resedinta a solicitantului trebuie sa fie in zona in care se solicita furnizarea serviciului.
Proiecte de finantare – Nu exista si nu este angajat niciun proiect finantat din fonduri publice, nationale sau europene, pentru a furniza internet in banda larga in zona in care se solicita furnizarea serviciului. Situatia trebuie sa fie valabila in decurs de un an de la data la care ANCOM publica pe pagina de internet lista zonelor fara acces la acest serviciu, iar respectiva zona sa fie inclusa in lista publicata de ANCOM.
Angajament de utilizare – Cererea este insotita de un angajament al solicitantului de a utiliza serviciul instalat pentru o perioada de minimum 12 luni, dar nu mai mare de 24 de luni de la data conectarii.
Furnizare serviciu – Nu se solicita furnizarea serviciului de catre un furnizor care nu a fost desemnat ca furnizor de serviciu universal pentru zona respectiva.
Costuri de instalare – Costurile de instalare nu depasesc echivalentul in lei a 2.000 de euro/cerere, exclusiv TVA. Daca aceste costuri sunt mai mari, solicitantul poate acoperi diferenta.
Nivelul minim de calitate care poate asigura un serviciu de acces functional la internet in banda larga la punct fix se realizeaza printr-o conexiune ce permite o viteza de transfer al datelor necesara pentru descarcare (download) de 100 megabiti/secunda (Mbps).

Autoritatile centrale si locale au un rol important in extinderea retelelor de comunicatii electronice si sprijinirea conectivitatii in zonele albe (identificate de ANCOM). Masurile luate de autoritati se pot concretiza, de exemplu, in prioritizarea procedurilor de construire a retelelor publice de comunicatii electronice, in atragerea de fonduri, sau in acces gratuit, nediscriminatoriu, pe proprietatea publica sau privata pe care o detin sau pe care o au in administrare.

In cazul in care masurile luate de autoritatile centrale si locale, dar si celelalte mecanisme ale pietei nu vor contribui la atingerea unui nivel adecvat de conectivitate in zonele albe, ANCOM va asigura aplicarea dreptului fiecarui cetatean de acces la un serviciu functional de internet in banda larga prin mecanismul serviciului universal, definind clar conditiile de acces la acest serviciu, precum si procedura de desemnare a furnizorului de serviciu universal care va avea, astfel, obligatia, de a raspunde cererilor care indeplinesc criteriile de rezonabilitate stabilite prin prezentul proiect de decizie. Impunerea unor obligatii de serviciu universal nu ar trebui sa constituie un scop in sine, utilizarea mecanismului de serviciu universal fiind subsidiara utilizarii altor mecanisme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu