Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 1 august 2018

Sănătatea lui începe cu laptele tău!

 În fiecare an, organizațiile dedicate sănătății mamei și copilului din întreaga lume sărbătoresc Săptămâna Mondială a Alăptării în prima săptămână a lunii august.
World Alliance for Breastfeeding Action recomandă în 2018 mesajul campaniei pro-alăptare: ALĂPTAREA – FUNDAMENTUL VIEȚII: “Alăptarea previne foametea și malnutriția în toate formele ei și asigură securitatea hranei copilului, chiar și în timp de criză”. (WABA)
Asociația SAMAS promovează alăptarea în cadrul Săptămânii Mondiale a Alăptării prin mesajul

“Sănătatea lui începe cu laptele tău”.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă susținerea hranei copiilor prin alăptare până la vârsta de doi ani, exclusiv până la vârsta de șase luni. Fiecare dintre noi poate contribui la creșterea gradului de sănătate a copiilor și a viitorilor adulți, promovând beneficiile alăptării.
Educația perinatală este extrem de importantă pentru părinți, fiind dovedit științific că toate deciziile pe care ei le iau în primele 1000 de zile de viață ale bebelușului (de la momentul concepției până la 2 ani), influențează starea de sănătate a acestuia pe tot parcursul vieții. Beneficiile laptelui matern nu pot fi egalate de hrana cu substituenți. Alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață ale copilului pune bazele imunității acestuia, pentru toată viața. Totodată, alăptarea timp de cel puțin 1 an scade riscul femeilor de a dezvolta cancer la sân și alte afecțiuni ginecologice, arată un studiu publicat în prestigioasa publicație Journal of the National Cancer Institute.
De aceea, credem că o comunicare prin intermediul mass-media a mesajului despre importanța alăptării contribuie decisiv la starea de sănătate a societății din România pe termen lung.
Mass-media are un rol extrem de important prin preluarea și discutarea acestui subiect, prin atragerea atenției asupra beneficiilor laptelui matern pentru copil, pentru mamă, pentru părinți.
În 2016, Asociația SAMAS, împreună cu mai multe organizații non guvernamentale și societăți medicale, cu sprijinul Consiliului Național al Audiovizualului, a inițiat difuzarea pe toate posturile TV și radio a mesajului de interes general ”Hrănirea exclusiv la sân a copilului în primele șase luni este esențială pentru o viață sănătoasă”.
Subliniem importanța expunerii constante și cotidiene a mesajelor pro-alăptare, astfel încât un număr cât mai mare de oameni să afle și să înțeleagă importanța alăptării. Numai așa vom reuși să re-normalizăm alăptarea în societatea românească.
Pe lângă misiunea sa centrală de a sprijini practic mamele ca să alăpteze cu succes, menținerea subiectului “alăptare” în discursul cotidian este una dintre misiunile principale de comunicare ale Asociației SAMAS.
De aceea am depus eforturi ca să introducem prin legislația audio-vizualului mesajul pro-alăptare pentru a fi difuzat de toți radiodifuzorii și tot de aceea am decis ca anul acesta să difuzăm mesajul Săptămânii Mondiale a Alăptării pe ecranele urbane pe care românii le vizualizează în mod cotidian când ies în oraș, fie că merg cu metroul sau la cumpărături, se plimbă sau văd un film la cinematograf.
BLITZ TV, PHOENIX MEDIA și CINEMA CITY difuzează în perioada 1 – 7 august mesajul pro-alăptare: ”Sănătatea lui începe cu laptele tău!”
Centrul Comercial SUN PLAZA din București găzduiește în perioada Săptămânii Mondiale a Alăptării expoziția de fotografie realizată de Asociația SAMAS împreună cu 7 mame care văd în alăptare cel mai mare beneficiu pe care îl pot oferi copiilor lor. Fotografiile realizate de Alina Dobrovolschi, împreună cu experiențele în alăptare ale fiecărei mame, pot fi urmărite în galeria comercială, la parter.
Campania din cadrul Săptămânii Mondiale a Alăptării este susținută de: AQUA CARPATICA, NEXT STEP, Lansinoh, SECOM, Ad Butterflies Photography, SUN PLAZA, BLITZ TV, PHOENIX MEDIA, CINEMA CITY.
În cadrul campaniei ”Sănătatea lui începe cu laptele tău!”, Asociația SAMAS organizează evenimente pe tema alăptării pentru mame cu bebeluși și gravide în București și în șapte orașe din țară, dar și cursuri în cadrul mai multor maternități din București, în colaborare cu Primăria Municipiului București, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale:
Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia – miercuri, 01.08.2018, ora 15.30 – 17:30
Workshop-ul va fi susținut de: dna Cristina Bolma, dna Mihaela Sandu și dna Gabriela Ciobanu – personal acreditat la nivelul unității sanitare care susțin cursul „Școala Părinților”, As. Izabel Gavrilă, educator perinatal SAMAS și Sînziana Ioniță-Ciurez, reprezentant SAMAS.
Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Profesor Doctor Panait Sârbu – „Maternitatea Giulești” – joi, 02.08.2018, ora 10:30
Workshop-ul va fi susținut de: dna Dr. Ioana Roșca, As. Daniela Chiriac – neonatologie, dna Dr. Andreea Carp Velișcu – obstetrică – ginecologie, dna Dr. Genoveva Teleki – psiholog, dna Dr. Cerasela Radu – kinetoterapeut, dna As. Maria Spiridon – dietetician, dna As. Daniela Stan – coordonator curs „Școala Părinților”, As. Izabel Gavrilă, educator perinatal SAMAS și Sînziana Ioniță-Ciurez, reprezentant SAMAS.
Spitalul Clinic Dr. Ion Cantacuzino – vineri, 03.08.2018, ora 12:30
Workshop-ul va fi susținut de: dl. Dr. Adrian Sorin Crăciun și As. Pasalan Iuliana – neonatologie, As. Viorica Neața, educator perinatal SAMAS și Sînziana Ioniță-Ciurez, reprezentant SAMAS.
Spitalul Clinic Nicolae Malaxa – marți, 07.08.2018, ora 10:00
Workshop-ul va fi susținut de: dna Dr. Ana-Maria Rotaru – obstetrică – ginecologie, dna Dr. Ana-Maria Cercasov – neonatologie, Andreea Andrei, educator perinatal SAMAS și Sînziana Ioniță-Ciurez, reprezentant SAMAS.
În țară, educatorii perinatali SAMAS organizează cursuri gratuite de alăptare, vizionări de filme, expoziții foto tematice în orașele Focșani, Pitești, Timișoara, Șimleu Silvaniei, Drobeta Turnu Severin, Medgidia, Bacău.
  • Focșani – Happy Cinema – 1 august, ora 16:00 – Educator perinatal SAMAS Claudia Ștefan;
  • Timișoara, str. Hebe nr. 89, 2 august, ora 18:00 – Educator perinatal SAMAS Gianina Romanescu;
  • Medgidia, Spitalul Municipal Medgidia, 2 și 4 august, ora 17:00 – Educator perinatal SAMAS Ilenuța Zanfir Aglițoiu, psiholog Tamara Nichita, Dr. Gonul Iusein, medic primar diabet și boli de nutriție;
  • Drobeta Turnu Severin, Maternitatea Județeană, 3 august, ora 16:00 – Educator perinatal SAMAS Magda Iorgovan;
  • Șimleu Silvaniei, Spitalul Orășenesc “Prof. Ioan Pușcaș”, 7 august, ora 12:00 – Educator perinatal SAMAS Mariana Olariu, Meda Morariu, Dr. Călin Șonea, Dr. Claudia Somolan, Dr. Rareș Gherai, psiholog Daniela Bruchental, Dana Man;
  • Pitești, Medical Center Dr. Iuliana Copăcianu, 7 august, ora 17:00 – Educatorii perinatali SAMAS Viorica Neața, Neli Homeghiu, Amalia Neacșu, Marinela Bădulescu și Ivan Corina;
  • Bacău, Spitalul Județean de Urgență Bacău, 7 august, ora 13:00, Educatori perinatali SAMAS: Andreea Campanu, Efigenia Casapu și Alina Mazilu.
“În ultimul trimestru de sarcină m-am decis că doresc să alăptez, evident la început pentru sănătatea Elizei. Astăzi îmi dau seama că alegerea mea este una fericită și din alte puncte de vedere, printre care aș putea menționa mobilitatea, faptul că oriunde plec cu Eliza mâncarea este la purtător, iar eu nu am griji în plus legate de biberoane sau sterilizarea acestora.
Deși acest aspect este unul natural și de la sine înțeles, nu pentru toată lumea e la fel de ușor. Înainte să nasc, am făcut un curs de alăptare care mi-a prins bine, dar de la teorie la practică este un hop de trecut. În plus, sunt o persoană mai pudică și nu mă prea vedeam alăptând în public. Am avut susținere și acasă, tatăl copilului m-a încurajat și le recomand tăticilor, dacă nu vor să se trezească ei noaptea regulat, să le susțină pe mămici.” (Adela, mama Elizei)

Despre Asociația SAMAS
Asociația SAMAS este organizația nonprofit care a dezvoltat prima rețea națională de educatori perinatali(din rândul asistenților medicali și moașelor), specializați în educația prenatală și postnatală, în nutriția mamei și copilului. Obiectivele Asociației pe termen lung sunt: creșterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată din timpul sarcinii, cât și postnatal.
Asociația SAMAS oferă cel mai extins program de sănătate și suport pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult. Activitatea educatorului SAMAS este inspirată din modelul occidental de educație și sprijin al gravidelor și proaspetelor mame. În țări precum Franța, Germania, Austria sau Elveția, peste 70% din mame apelează la servicii similare.
În paralel, Asociația SAMAS și-a propus extinderea Rețelei de Educatori Perinatali SAMAS, oferind burse de formare cadrelor medicale (asistenți medicali și moașe), care, în urma cursurilor intensive și a perioadei de practică, devin Educatori Perinatali Certificați SAMAS, cu acreditarea Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR).
Rezultatele Asociației SAMAS în perioada 2013 – 2017:
  • Centre Regionale SAMAS: în București, Pitești, Iași, Bistrița, Timișoara
  • 654 Educatori Perinatali au făcut cursurile SAMAS
  • Peste 318.084 de mame au primit informații de la Educatorii SAMAS
  • Peste 20 de orașe din țară sunt cuprinse în Rețeaua SAMAS
  • 13.333 de mame au participat la cursurile SAMAS în peste 20 de orașe
  • Asociația SAMAS a oferit educație și suport perinatal unui număr de 4200 de gravide și mame din medii defavorizate în 8 orașe la nivel național.
Asociația a fost înființată datorită extinderii și dezvoltării Programului  SAMAS, inițiat de Fundația Crucea Albă, Fundația Nutricia și Crucea Roșie – Filiala Sector 6, susținut de Danone Ecosystem.

COMUNICAT DE PRESA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu