Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 8 iulie 2018

Universitatea Politehnica Timișoara crește în rankingurile internaționale


SCImago  Institutions  Rankings a dat publicității clasificarea globală a instituțiilor de învățământ superior și a celor ce activează în domeniul cercetării pentru anul 2018. Potrivit acestei clasificări, Universitatea
Politehnica Timișoara se află pe locul al treilea în trei instituțiile de învățământ superior din România, în creștere cu două locuri față de 2017. De menționat că SCImago Institutions Rankings a clasificat 25 de universități din România (deoarece le îndeplinesc criteriile minimale privind numărul de lucrări științifice publicate).
Evaluarea performanțelor universităților, în clasificarea SCImago Institutions Rankings, se realizează pe baza următoarelor criterii:
         - Cercetare
                   - totalul documentelor publicate și indexate în SCOPUS;
                   - procentul din total publicații al celor realizate cu alte instituții;
                   - valoarea normalizată a citărilor per articol;
                   - procentul publicațiilor instituției în primele 25% cel mai bine cotate jurnale din domeniu;
                   - dispersia tematicilor științifice ale instituției;
                   - procentul producției instituției situat în cele mai citate 10% articole în respectivul domeniu;
                   - procent articole din total în care autorul principal face parte din instituție;
                   - numărul total de autori din cadrul instituției;
         - Inovare
                   - totalul producției științifice citată în patente;
                   - procentul din total citat în patente;
         - Impact societal
                   - dimensiunea web-ului (numărul de pagini asociate instituției);
                   - totalul accesărilor externe al domeniului web al instituției.
SCImago Institutions Rankings își bazează analiza exclusiv pe informații culese din bazele internaționale de date, fiind, din acest punct de vedere, în afara influențelor datelor furnizate de universități.
Clasamentul SCImago  Institutions  Rankings pentru anul 2018, la nivel mondial, cuprinde 3232 universități, iar în cadrul acestuia Universitatea Politehnica Timișoara se află pe locul 512 în cadrul poziționării bazate pe punctaj. În ceea ce privește poziționarea în Europa de Est (care include Rusia, CehiaPolonia, Slovacia, Ungaria, Croația, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Kosovo, Lituania, Letonia, Estonia, Bulgaria, România, Ucraina, Georgia, Belarus, Armenia, Azerbaidjan, Moldova), Universitatea Politehnica Timișoara se află pe locul 47 între cele peste 3000 de instituții de învățământ superior, dintre care doar 141 au fost clasificate .
        
În tabelul de mai jos vă prezentăm Top 10 al instituțiilor de învățământ superior din România, potrivit clasificării SCImago Institutions Rankings pe 2018.
Rank național
Rank global pe
Baza punctajului
Instituția
1
459
Universitatea Politehnica București
2
508
Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca
3
512
Universitatea Politehnica Timișoara
4
515
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
5
522
Universitatea București
6
524
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca
7
535
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iași
8
544
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași
9
552
Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca
9
552
Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București
10
558
Universitatea Transilvania din Brașov

         Demn de remarcat este faptul că, în ultimii cinci ani, producția totală de publicații academice în Universitatea Politehnica Timișoara este de peste 1000 pe an. De exemplu, în anul 2017, cadrele didactice și cercetătorii din Universitatea Politehnica Timișoara au publicat peste 250 de articole în reviste indexate ISI și au prezentat peste 320 de lucrări în conferințe indexate ISI, în condițiile în care în UPT își desfășoară activitatea circa 600 de cadre didactice titulare.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu