Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 9 iulie 2018

Sorin Grindeanu prezidează Simpozionul Global al Reglementatorilor din cadrul ITU


Preşedintele ANCOM, Sorin Grindeanu, prezidează ediţia din acest an a Simpozionului Global al Reglementatorilor (GSR-2018), cel mai înalt for mondial al autorităților de reglementare în domeniul TIC. Evenimentul este organizat anual de către Uniunea Internațională a
Telecomunicațiilor (ITU).
Discuțiile se desfășoară pe parcursul a trei zile la Geneva, Confederația Elvețiană și au ca temă “Noi frontiere în reglementare”. Programul include sesiuni de mese rotunde și dezbateri privind modul în care transformarea digitală influențează viața oamenilor și determină lărgirea abordărilor de reglementare.
GSR reunește factori de decizie în domeniul politicilor, reprezentanți ai autorităților de reglementare și membri ai industriei din întreaga lume, care colaborează la definirea unor soluții de reglementare inovatoare pentru a aduce schimbări concrete în viața oamenilor.
“De-a lungul anilor, Simpozionul Global al Reglementatorilor a oferit autorităților de reglementare și factorilor de decizie politică o platformă unică de dialog privind modul în care politicile și reglementările pot contribui la maximizarea oportunităților oferite de noile tehnologii și modele de afaceri,” a declarat Houlin Zhao, Secretarul General al UIT. “Reglementatorii sunt faruri care luminează calea către creștere, dezvoltare și evoluție sustenabilă.”
“Transformarea digitală pe care o vedem pretutindeni este motorul unor schimbări majore pentru toți: prin apariția noilor tehnologii, domeniul TIC contribuie din ce în ce mai mult la realizarea și funcționarea economiei globale,” a declarat Sorin Grindeanu, Președinte al GSR-2018. “Azi, mai mult ca niciodată, trebuie se ne angajăm cu toții într-un dialog global pentru a găsi soluții inovatoare de implementare a unor reglementări eficiente, bazate pe o colaborare nu numai la nivelul factorilor de decizie politică și al reglementatorilor din domeniu, ci și la nivelul diverselor sectoare.”
“Reglementarea este interfața invizibilă care facilitează și deschide mai multe oportunități în interacțiunea dintre investitori, furnizorii de servicii și conținut și consumatori,” a declarat Brahima Sanou, Directorul Biroului de Dezvoltare din cadrul UIT. “Reglementatorii trebuie să creeze baze solide pe care transformarea digitală să se poată dezvolta la potențial maxim. Aceasta va fi ideea centrală la GSR-18.”
Printre punctele de discuție abordate la GSR-18 se numără:

  • Tehnologiile emergente în slujba transformării digitale;
  • Inteligența Artificială pentru dezvoltare;
  • Noi frontiere în reglementare;
  • Identitatea digitală la nivelul diverselor platforme;
  • Protecția datelor personale într-o economie bazată pe date inteligente (smart data);
  • Noi modele de investiții sustenabile.

Astăzi a fost organizat un Dialog Tematic cu privire la Inteligența Artificială, Internetul Lucrurilor și politici de securitate cibernetică – provocări și oportunități de reglementare.
De asemenea, pe parcursul GSR-18 va fi lansată o nouă inițiativă, “Seria Inteligența Artificială pentru dezvoltare”. Inițiativa are drept scop aprofundarea înțelegerii și promovarea dialogului detaliat și a colaborării între factorii de decizie politică și reglementatori privind semnificația Inteligenței Artificiale și provocările politice și de reglementare care încep să apară în urma acestei evoluții.

Mai multe informații cu privire la desfășurarea GSR-2018 pot fi consultate aici.
ITU şi GSR
ITU, organizaţie interguvernamentală fondată în 1865, este cea mai veche dintre agenţiile specializate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite şi este unanim recunoscută drept cel mai important centru de expertiză şi singurul forum global în domeniul telecomunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, România fiind printre cei mai vechi membri ai Uniunii. Simpozionul Global al Reglementatorilor (GSR) este un eveniment anual organizat sub egida ITU, începând cu anul 2000, care are ca obiectiv principal facilitarea schimbului de experienţă între reglementatori şi, respectiv, între aceştia şi reprezentanţii industriei mondiale de comunicaţii electronice. În fiecare an, GSR reuneşte aproximativ 600 participanţi din întreaga lume – alături de autorităţile de reglementare participă reprezentanţi ai organismelor internaţionale, operatori de comunicaţii electronice, furnizori de reţele şi de echipamente de comunicaţii electronice, reprezentanţi ai mediului academic etc.
GSR promovează, de asemenea, un dialog dinamic al autorităților de reglementare din domeniul industriei, între autoritățile de reglementare, factorii de decizie politică, liderii din industrie și alți actori importanți în domeniul TIC. Dialogul global al GSR oferă o platformă neutră pentru membrii sectorului ITU-D de a-și împărtăși opiniile cu privire la problemele majore cu care se confruntă sectorul TIC.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin  promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitaţi www.ancom.org.ro, www.portabilitate.ro şi www.veritel.ro. Pentru a testa și monitoriza calitatea serviciului de internet, accesați www.netograf.ro.
               
COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu