Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 22 iulie 2018

Guvernul României: Invitație pentru producătorii de film de a realiza co-producții prin schema de ajutor de stat pentru industria cinematografică

Viceprim-ministrul Ana Birchall a participat, în perioada 19-21 iulie, la Ischia Global Film&Music Fest, unul dintre cele mai importante festivaluri din Europa, care reunește nume de prim-plan din industria internațională a filmului — producători, regizori, scenariști, actori și specialiști din domeniul cinematografiei. Participarea oficialului român a vizat promovarea pachetului de facilități destinate sprijinirii realizării de co-producții în industria cinematografică românească.

În cadrul sesiunii de dezbateri cu titlul 'Focus on Romania', viceprim-ministrul român a subliniat angajamentul Guvernului Dăncilă de a sprijini realizarea co-producțiilor de film:
'Guvernul României este determinat să susțină industria cinematografică, iar cele mai recente decizii demonstrează hotărârea noastră în acest sens și fac din țara noastră una dintre principalele destinații pentru realizarea co-producțiilor internaționale, punând astfel în valoare atât talentul și expertiza lucrătorilor din acest domeniu, precum și frumusețea meleagurilor românești. Am prezentat producătorilor și reprezentanților marilor studiouri de producție cinematografică schema de ajutor de stat adoptată de Guvernul Dăncilă, prin care ne propunem să stimulăm producția de filme prin încurajarea inițiativei private în domeniul creării, finanțării, producției și distribuției de filme românești sau de filme realizate cu participare românească. De asemenea, am transmis tuturor producătorilor invitația de a veni și de a valorifica oportunitățile pe care le oferă România în acest domeniu, invitație primită cu deschidere'.
Oficialul român a precizat că, prin schema de ajutor de stat destinată industriei cinematografice, România devine cea una dintre cele mai atractive destinații din Europa pentru coproducția de filme. 'Schema de ajutor de stat adoptată de Guvernul României este una dintre cele mai competitive din Europa. Schema de ajutor cuprinde alocări financiare nerambursabile în cuantum de 35% din totalul cheltuielilor eligibile, procent ce poate crește cu până la 45%, atunci când se îndeplinește condiția promovării unei zone geografice, a unui oraș sau a României în cadrul aceleași producții cinematografice', a subliniat viceprim-ministrul Ana Birchall.
De asemenea, oficialul român a avut o serie de întrevederi cu nume cunoscute din industria de film, producători și reprezentanți ai marilor studiouri internaționale de producție, cărora le-a adresat invitația de a veni în România pentru a investi și pentru a valorifica oportunitățile pe care le oferă industria cinematografică locală.
Elemente suplimentare:
Schema de ajutor de stat are caracter multianual și se derulează până la data de 31 decembrie 2020, acoperind maxim 45% din cheltuielile eligibile pentru producția de film efectuate pe teritoriul României. Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2018-2020. Bugetul anual maxim al schemei este de 233 milioane lei, echivalentul a aproximativ 50 milioane euro. Bugetul maxim total este de 698 milioane lei, echivalentul a aproximativ 150 milioane euro.
Ajutorul de stat acordat constă în:
— Alocări financiare nerambursabile în cuantum de 35% din totalul cheltuielilor eligibile cu achiziția, închirierea, fabricarea de bunuri și/sau servicii ocazionate de dezvoltarea proiectelor de film;
— Alocări financiare nerambursabile în cuantum de 10% peste alocarea de bază, cu condiția promovării unei zone geografice, a unui oraș sau a României în cadrul aceleași producții cinematografice.
Biroul de presă al Guvernului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu