Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 6 ianuarie 2018

Dreptul asiguraților la servicii medicale primare decontate din fondurile de sănătate trebuie respectat

 Conform datelor furnizate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la nivel național, peste 60% din medicii de familie au semnat actul adițional de prelungire a contractului cu casele de asigurări de sănătate, în baza căruia se acordă servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate. În București, numărul medicilor de familie care au semnat actele adiționale de prelungire a contractelor cu CASMB este de peste 90%.


Ministrul Sănătății a avut numeroase întâlniri cu reprezentanții medicilor de familie si a mediat negocierile acestora cu CNAS, pentru ca pacienții să nu fie afectați.
 “Le cer scuze pacienților și consider total neprofesionistă decizia medicilor de familie de a folosi boala și suferința acestor oameni în negocieri care, de fapt, au pornit de la discuții constructive despre debirocratizarea actului medical, în beneficiul pacienților și a cadrelor medicale, după care s-a ajuns la revendicări de ordin financiar. Mă bucur, totuși, că o mare parte dintre medicii de familie au înțeles dorinta noastra de a găsi soluții și măsuri pentru rezolvarea acestui blocaj. În această perioadă pacienții pot beneficia de servicii medicale în cadrul cabinetelor medicale care au semnat contracte cu casele de asigurări de sănătate, în cadrul centrelor de permanență și în cel al serviciilor de urgență”, a declarat ministrul Sănătății, prof.dr. Florian BODOG. 
În urma întâlnirilor pe care conducerea Ministerului Sănătăţii le–a avut cu medicii de familie, au fost identificate o serie de măsuri menite să ducă la debirocratizarea actului medical și au și fost rezolvate. Reprezentanții medicilor de familie  au fost informați despre faptul că se lucrează la un proiect de Ordonanță ce urmează să fie înaintat Guvernului spre adoptare în luna ianuarie a anului 2018. Ministrul Sănătății a solicitat conducerii CNAS ca propunerile de modificări legislative necesare procesului de debirocratizare care urmează să fie introduse în Ordonanța de Urgență sa fie prezentate pana la data de 10 ianuarie 2018.
Din punct de vedere financiar, ca răspuns la solicitările primite din partea reprezentanților medicilor de familie, pentru 2018 s-a prevăzut ca bugetul pentru medicina de familie să se suplimenteze cu 278 milioane de lei (17%). 
Mai mulți bani va primi și prsonalul medical care lucrează în regim de gardă, în centrele de permanență. 
Astfel, în 2018, medicii  de  familie  care lucrează  în  centrele  de  permanență vor beneficia de o creștere  a  tarifului  orar  de  la  12,8 lei/oră cât  este  în  prezent  la  40 lei/oră.  Tariful orar pentru asistenții medicali care  lucrează  în  regim  de  gardă va crește de  la   8 – 10 lei/oră  cât  este  în  prezent  la  20 – 22,5 lei/oră.
„Centrele de permanență sunt mai mult decât necesare mai ales în zonele rurale și cele defavorizate, acolo unde accesul pacienților la serviciile de asistență medicală este dificil. Am propus o  creștere  a  tarifului  orar  la  40 lei/oră  deoarece  acesta  nu  a  mai  fost  crescut  din  anul  2011, nici  chiar în  anii  2015  și  2016  cu  ocazia  creșterilor  salariale  din  sistemul  de  sănătate. Există  riscul  migrației  medicilor  și  desființării  centrelor  de  permanență, fiind  redus  astfel  accesul  pacienților  la  servicii  medicale  de  bază. Impactul  bugetar  pentru  realizarea  acestor  majorări   este  de  180.000  mii  lei  pentru  anul  2018  și  va  fi  suportat de la bugetul de stat”, a declarat ministrul Sănătății, prof.dr. Florian BODOG
Am crescut și sumele alocate  pentru  cheltuieli  de  administrare  și  funcționare  ale  centrelor de permanență   de  la  6.4 lei/oră/medic  cât  este  în  prezent  la  20 lei/oră/medic  și  a  sumei  alocate   pentru  medicamentele  și  materialele  sanitare  din  trusele  de  urgență  ale  medicilor  de  la  2,1 lei/oră/medic cât  este  în  prezent   la  4 lei/oră/medic.
De asemenea, anul acesta 170 milioane de euro, fonduri europene, vor fi utilizate pentru servicii de prevenție de care vor beneficia pacienții.  În cadrul acestor programe, medicii de familie și asistenții medicali din cabinetelor lor vor beneficia de pregătire gratuită și salarizare.
Legislația în vigoare prevede că asiguratul își poate alege medicul de familie, având posibilitatea să opteze pentru înscrierea pe listă la un medic aflat în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate, astfel încât sa poată beneficia de  servicii medicale ale căror costuri sunt suportate din fondurile de asigurări de sănătate. Medicul care nu are încheiat contractul cu casa de asigurari de sănătate nu poate elibera rețete compensate și gratuite.
În ultimul an, peste 250 de medici au promovat ca specialiști în medicina primară și vor putea încheia contracte cu casele de asigurări. Aceștia vor fi invitați la următoarea sesiune de contractare care va fi organizată de CNAS anul acesta. 
“Reafirm cu tărie că lucrurile trebuie rezolvate doar prin dialog. Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate şi să ne gândim la pacienţii noştri, în slujba cărora ne aflăm cu toții, autorități și medici”, a mai declarat Florian BODOG, ministrul Sănătății.  

COMUNICAT DE PRESA



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu