Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 17 ianuarie 2018

Ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații De Urgență Caraș-Severin

 În contextul emiterii de către Administraţia Naţională de Meteorologie a unei avertizări de tip COD PORTOCALIU care prognozează, în intervalul 17 ianuarie, ora 18.00 - 18 ianuarie, ora 20.00, vânt puternic, care la rafală va depăşi 80…90km/h, iar pe creste va atinge 120 – 140 km/h, viscol, vizibilitate redusă şi zăpadă troienită în Munţii Banatului şi Carpaţii Meridionali, prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu, în calitate de preşedinte, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, pentru a stabili măsurile şi acţiunile necesare.

De asemenea, este în vigoare, astăzi, până la ora 24.00, o atenţionare hidrologică de tip COD GALBEN. Ca urmare a precipitaţiilor lichide înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile din bazinele: Bega – bazin superior, Timiş – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Caransebeş – amonte S.H. Lugoj. În aceste condiţii, cursurile de apă vor fi monitorizate în permanenţă, pentru identificarea şi eliminiarea potenţialelor stări de pericol pentru comunităţi.
Pentru gestionarea eficientă şi operativă a eventualelor evenimente care s-ar putea ivi în urma manifestării violente a fenomenelor menţionate, s-au dispus măsuri privind informarea autorităţilor locale, precum şi a structurilor responsabile. Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin a solicitat comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă să urmărească permanent evoluţia fenomenelor la nivelul localităţilor şi să dispună asigurarea serviciului de permanenţă la sediile primăriilor. De asemenea, având în vedere că prognoza se referă la intensificări ale vântului, autorităţile locale vor menţine un contact permanent cu operatorii de distribuţie a energiei electrice pentru ca intervenţia în cazul producerii de avarii la reţelele electrice să se realizeze rapid.
La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin a fost activată grupa operativă şi este asigurată rezerva de personal care să completeze, la nevoie, echipajele de intervenţie. Pentru optimizarea intervenţiilor în teren, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus dislocarea unei autofreze de zăpadă de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj.
Reprezentanţii secţiilor Drumurilor Naţionale au dat asigurări că au fost luate măsurile necesare pentru pregătirea echipelor de intervenţie, a utilajelor şi stocurilor de materiale antiderapante, în vederea unei reacţii rapide, dacă situaţia o va impune. Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat din cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin va interveni pe drumurile judeţene. În caz de risc major, în situaţia în care manifestarea fenomenelor preconizate pune în pericol siguranţa populaţiei, se va lua măsura închiderii unor tronsoane de drum, asigurându-se informarea cetăţenilor cu privire la acest aspect.




Compartimentul Informare si Relatii Publice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu