Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 5 ianuarie 2018

51,34 milioane de lei pentru continuitatea acordării serviciilor medicale in județul Caraș-Severin

 Până la alocarea bugetului Fondului Național Unic al Asigurărilor Sociale și de Sănătate pe anul 2018, Casei județene de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin i-au fost repartizate sumele necesare acordării serviciilor medicale, medicamentelor și dispozitivelor medicale aferente primelor trei luni ale acestui an
Pentru continuitatea acordării serviciilor medicale către populație, județului Caraș-Severin i-au fost repartizați 51,34 milioane de lei.
            Pentru medicamente gratuite și compensate, suma alocată pe primele trei luni ale acestui an este de 11,06 milioane de lei. „Această sumă acoperă integral, conform consumului mediu înregistrat în anul 2017, eliberarea – pentru perioada menționată – a medicamentelor de care au nevoie pacienții din Caraș-Severin“, a precizat ec. Mirela Zeman, președintele – director general al Casei județene de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin.
            Pentru programele naționale cu scop curativ, suma repartizată județului se ridică la 5,15 milioane de lei, cea mai mare parte fiind alocată Programului Național de Diabet, respectiv 3,32 milioane de lei. De asemenea, pentru Programul Național de Oncologie, suma se ridică la 1,35 de milioane de lei, aceasta acoperind necesarul în baza consumului calculat pe o medie a anului 2017.
            „În ceea ce privește dispozitivele medicale, au fost repartizate și sumele aferente pentru eliberarea deciziilor pentru pacienții care au depus cereri la finalul anului trecut. Este vorba despre 689.000 de lei, ceea ce înseamnă că în aceste zile putem prelua și onora cereri în continuare pentru dispozitivele medicale necesare pacienților cărășeni“, a adăugat președintele – director general al Casei județene.
Potrivit creditelor de angajament repartizate județului Caraș-Severin, pentru cele șase spitale aflate în relații contractuale cu cu Casa de Asigurări de Sănătate județeană, suma se ridică la 20,96 milioane de lei.
Pentru asigurații din județ cărora li s-a recomandat efectuarea de investigații paraclinice, suma seridică la 1,33 milioane de lei, bani care au fost repartizați celor cinci laboratoare aflate în relații contractuale cu instituția noastră, precum și furnizorilor de investigații de radiologie și imagistică medicală.
            Având în vedere faptul că toți medicii de familie din Caraș-Severin au semnat actele adiționale pentru asigurarea de asistență medicală, asigurații care au nevoie de consultații, bilete de trimitere și rețete se pot adresa medicului pe lista căruia sunt înscriși, în aceleași condiții ca și până acum.


Compartiment Relații Publice și Comunicare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu