27 de organizații ale societății civile protestează față de această ilegalitate și cer Senatului desemnarea de urgență a celor doi reprezentanți în CSM:
Organizaţiile semnatare protestează public faţă de încălcarea evidentă a legii de către Senatul României, în legătură cu procedura de alegere a celor doi reprezentanţi ai societăţii civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)
Astfel, art. 19 din Legea nr. 317/2004 privind CSM prevede, în mod imperativ, că depunerea candidaturilor la Biroul permanent al Senatului se face cu minimum 2 luni înainte de expirarea mandatului membrilor CSM.
În acest sens, întrucât mandatele membrilor CSM expirau la finele anului 2016, entităţile prevăzute de lege au depus în anul 2016, în termenul legal, mai multe propuneri de candidaţi, iar Senatul a întocmit şi publicat pe site-ul propriu lista nominală a acestora
Cu toate acestea, în loc să procedeze la alegerea celor doi reprezentanţi ai societăţii civile în cadrul CSM, în condiţiile în care noul CSM a fost deja constituit (dar fără reprezentaţii societăţii civile), Senatul a decis, prin hotărârea din 16 ianuarie 2017 a biroului permanent, să prelungească termenul de depunere a candidaturilor.
Această hotărâre încalcă în mod vădit legea, care nu permite nicio prelungire de termen. În cauza de faţă, termenul a expirat anul trecut, în 2016, cu 2 luni înainte de expirarea mandatului membrilor CSM, astfel cum prevede art. 19 din Legea nr. 317/2004.
Măsura nelegală luată de Senat crează, în mod rezonabil, suspiciunea că termenul a fost prelungit pentru adăugarea în lista deja definitivată/încheiată a unui/unor candidaţi ce par favorizaţi prin încălcarea legii de către biroul permanent al Senatului.
În raport de acestă situaţie, organizaţiile semnatare solicită Senatului ca, pentru a reintra în legalitate. să revină asupra hotărârii de prelungire a termenului de depunere a candidaturilor şi să procedeze de îndată la alegerea celor doi reprezentanţi ai societăţii civile în cadrul CSM dintre candidaţii înscrişi în termenul legal şi menţionaţi pe lista întocmită şi publicată pe site-ul Senatului.
Semnatari:
APADOR-CH
Centrul de Resurse Juridice
Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics
Centru pentru Jurnalism Independent
Centrul pentru Inovare Publică
Expert Forum
Human Catalyst
Centrul European pentru Educatie Juridica
Centru de Resurse pentru Participare Publică
ActiveWatch
Asociația Funky Citizens
Asistenta si Programe pentru Dezvoltare Durabila - Agenda 21
Greenpeace Romania
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Academia de Advocacy
CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică
Centrul de Investigatii Media
Grupul pentru Democratie Indepemdenta Plenum
CENTRAS
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)
Societatea Academică din România
Asociația Pro Democrația
Centrul Rațiu pentru Democrație (CRD)
Asociația Voci pentru Democrație și Justiție (VeDem Just)
Consiliul Tineretului din România (CTR)
Platforma Unionistă „Acțiunea 2012”
Asociația „21 Decembrie 1989”
Comunicat de presa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu