Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 2 noiembrie 2016

Învățământul profesional: restart începând cu anul școlar 2017-2018

După rezultatele sesiunii din toamna anului 2016 a bacalaureatului, atrăgeam atenția asupra unei situații paradoxale. În regiunea de vest a României, dezvoltarea este limitată de structura forței de muncă: șomaj aproape zero și companii care cer public absolvenți de învățământ profesional, în timp ce rata de promovare a bacalaureatului este de aproximativ 60% din înscrieri. Cu alte cuvinte, pentru 4 din 10 tineri sistemul de învățământ oferă soluții incerte, majoritatea acestora provenind din liceele tehnice, unde rata de succes la bacalaureat este de aproape două ori mai mică decât cea din liceele teoretice.

Autoritățile competente au întreprins măsuri concrete în acest sens, ceea ce reprezintă un prim pas spre rezolvarea situației semnalate. Pentru ca soluția să producă efectele așteptate și să fie sustenabilă, consider importante următoarele aspecte:
  1. Luarea în considerare a bunelor practici existente la acest moment în România, inițiate în special de companii germane, parte dintre ele în cadrul școlilor pilot din anul școlar 2016-2017;
  2. Constituirea unui cadru legal flexibil, care să țină cont de progresele înregistrate. Consider că practica în companii este o componentă esențială, însă definirea strictă a învățământului profesional ca învățământ dual strict poate reduce capacitatea de reglare a sistemului și, mai mult, poate chiar dăuna inițiativelor care funcționează la acest moment;
  3. Stabilirea clară a contextului de colaborare între agenți economici, unități de învățământ și administrație locală și centrală;
  4. Identificarea modalităților optime de pregătire și motivare a resursei umane implicată în procesul educațional din învățământul profesional.

Cred că este momentul să privim învățământul din perspectiva oportunităților oferite, nu din cea a pedepsirii celor care nu sunt suficient de merituoși. Avem nevoie de rute educaționale profesionale, însoțite de certificări specifice și de modalități de conexiune cu învățământul universitar. Este important ca o persoană care a decis să urmeze o formă de educație profesională să aibă opțiunea să revină pe ruta universitară atunci când dorește, fără a începe de la zero, ci ținând cont de competențele relevante pe care le-a dobândit.

Am sprijinit și voi sprijini în continuare demersurile care așază fundația învățământului profesional pe aceste principii. Consider că nu ne permitem costurile așteptării, de aceea este important ca modificările legislative să permită funcționarea învățământului profesional începând cu anul școlar 2017-2018! Avem avantajul că unele firme germane s-au implicat deja în această formă de învățământ, expertiza lor ar fi pusă în valoare dacă școlile pilot din anul școlar 2016-2017 ar fi constituite în jurul acestor inițiative.

Prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu