Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 25 noiembrie 2016

Modificări în legislația referitoare la pescuit și acvacultură

  

Reglementările naționale din domeniul pescăresc au fost modificate astfel încât să se conformeze cu noua Politică Comună în domeniul Pescuitului (PCP) a Uniunii Europene.
Modificările aduse de Executiv Ordonanţei de Urgenţă Guvernului nr.23/2008 privind pescuitul şi acvacultura vizează întărirea rolului administrativ al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), dezvoltarea acvaculturii, îmbunătățirea sistemului de inspecție, control și colectare date şi asigurarea unui sistem nou de acces la resursele acvatice vii din habitatele piscicole naturale.

Astfel, ANPA va exercita, în numele statului, prerogativele dreptului de proprietate asupra terenurilor pe care sunt amplasate amenajări piscicole și va concesiona terenurile pe care sunt amplasate acestea. Prin această măsură, peste 31.000 ha de terenuri aflate în domeniul public al statului pe care sunt amplasate amenajări piscicole vor fi introduse în circuitul productiv, ceea ce va asigura producţii suplimentare de peşte şi consolidarea siguranţei alimentare în România.
De asemenea, se legiferează accesul inspectorilor piscicoli ai ANPA la unităţile de producţie din domeniul pescăresc, obligativitatea operatorilor economici din domeniul pescăresc de a furniza date de producţie, economice, precum și sancţionarea agenţilor economici care refuză sa furnizeze date sau obstrucţionează accesul pentru inspecţie şi control.
Ordonanța reglementează măsuri de protecţie şi conservare a resurselor acvatice vii, în baza unor planuri multianuale de management a resurselor acvatice vii exploatabile prin pescuit recreativ. Totodată, se stabilește o abordare ecosistemică a managementului pescăresc.
În plus, ANPA va deveni furnizor de date statistice oficiale pentru sectorul pescăresc, în conformitate cu cerinţele din Cadrul de Implementare pentru Colectarea de Date în sectorul de pescuit
Alte măsuri se referă la dezvoltarea acvaculturii prin utilizarea integrală a capacităţilor de producţie, inclusiv a lacurilor de acumulare în care se poate practica acvacultura.
Celelalte modificări şi completări din actul normativ au ca scop alinierea legislaţiei româneşti la exigenţele reglementărilor UE privind sectorul pescăresc din statele membre.

 :
Biroul de presă al Guvernului 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu