Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 29 noiembrie 2015

SIGURANȚA COPIILOR - PRIORITATE A POLIȚIEI ROMÂNE



Prevenirea accidentelor rutiere în rândul copiilor și siguranța acestora în mediul online reprezintă priorități ale Poliției Române.

În ultima săptămâna, polițiștii au organizat cursuri de dans și au fost prezenți în școli alături de peste 700 de copii, pe care i-au învățat să traverseze, să-și protejeze identitatea pe internet și să nu fie victime ale faptelor comise cu violență.

În perioada 17 – 26 noiembrie a.c., poliţiştii de prevenire a criminalităţii, rutieri și de ordine publică ai inspectoratelor de poliție județene Alba, Cluj, Ialomița și Satu Mare i-au învățat pe cei mai tineri participanți la trafic ce măsuri preventive să adopte pentru a nu fi implicați în accidente de circulație.


De asemenea, aceștia au fost învățați cum să își protejeze identitatea pe internet, cum să nu fie victime ale faptelor comise cu violență și despre efectele consumului de alcool.

În Alba și Ialomița, peste 300 de elevi de gimnaziu şi preşcolari au ascultat cu interes explicaţiile polițiștilor privind semnificaţia indicatoarelor rutiere, regulile de circulaţie şi rolul poliţistului rutier în dirijarea traficului. Totodată, copiii au exersat traversarea străzii, au primit materiale informativ – preventive și au vizionat filme şi spoturi educative.

Polițiștii din Satu Mare au organizat cursuri de dans pentru aproape 150 de elevi de gimnaziu. În cadrul activității, dansul şi socializarea au fost completate de o mică lecţie de prevenire. Tinerilor li s-a povestit despre efectele consumului de alcool şi consecinţele acestuia în plan fizic, psihic, medical, social şi penal.

În şcolile din județul Cluj, peste 300 de elevi au învățat cum să navigheze în siguranţa pe internet, cum să fie pietoni disciplinați și cum să nu fie victime ale faptelor comise cu violenţă.

RECOMANDĂRI PENTRU PIETONI:

Traversați numai pe la trecerile semnalizate sau pe la colț de strada! Nu traversați prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!

La orice traversare, opriți-vă în afara parții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!

Fiți prudenți pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante!  


RECOMANDĂRI PENTRU BICICLIȘTI:

Înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga sau la depăşire, asiguraţi-vă temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie niciun autovehicul!

Circulaţi cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar când vă deplasaţi în grup, numai în coloană câte unul!

Atunci când circulaţi cu bicicleta, nu vă ţineţi de vehicule aflate în mers!

Nu transportaţi pe bicicletă altă persoană!

Pentru a circula pe drumul public, bicicleta trebuie să fie echipată corespunzător și este recomandabil să purtaţi o cască de protecţie omologată!

PENTRU O ,,CĂLĂTORIE” SIGURĂ PE INTERNET, POLIȚIA ROMÂNĂ RECOMANDĂ:

Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informaţii personale (nume, adresă, şcoala la care înveţi, program zilnic, fotografii etc) despre tine sau familia ta!

Nu spune parola de la email-ul tău altor persoane, în afara părinţilor.

Nu este recomandabil să te întâlneşti cu o persoană pe care ai cunoscut-o doar pe Internet, fie ea şi copil!  Oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt pe Internet.

Nu uita că nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet  este adevărat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu