Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 11 noiembrie 2015

Informare Ministerul Sănătății privind starea pacienților internați, precum si informatii utile pentru apartinatori

Ministerul Sănătății reamintește că, toate costurile aferente transportului si tratamentului pacienților transferați in clinicile din strainatate la recomandarea medicilor, vor fi suportate de catre autoritațile romane, indiferent de calitatea de asigurat a pacientului.
De asemenea, Guvernul României a adoptat măsuri pentru sprijinirea familiilor sau rudelor pacienților internați în spitalele din România sau trimiși la tratament în spitale din străinătate, pentru perioada spitalizării.
Potrivit unei Hotărâri aprobate, un membru al familiei sau altă rudă care însoțește un pacient transferat la un spital din străinătate va beneficia 7.500 de euro lunar, respectiv 6.000 de euro pentru cazare și masă (200 de euro pe zi) și 1.500 de euro pentru transport.
Mai mult, pentru cea de-a doua etapă de asigurare a îngrijirilor medicale, Ministerul Sănătății colaborează cu Grupul integrat de intervenție în criză care va canaliza toate nevoile de consiliere psiho-socială și va gestiona comunicarea cu aparținătorii pacienților spitalizați în România și, ulterior, va comunica și cu pacienții externați.

Grupul integrat de intervenție în criză asigură și susține o colaborare transparență între insituțiile statului, fundațiile și ONG-urile ce doresc să contribuie in perioada de criză pentru ca victimele să beneficieze de cel mai bun tratament posibil.
El este alcătuit din:
1.    Medicii care fac parte din Comisia Ministerului Sanatii.
Se vor ocupa de evaluarea și tratarea  pacienților
2.    COPSI
Psihologi specilizati in traume care vor oferi asistenta si consliere psihologica atat pentru victime cat si pentru familiile acestora.
3.    ASproAS, asociatie a asistentilor sociali profesionisti din Romania, asigura gratuit asistenta sociala in baza normelor de evalure europene pentru ca toti cei ce au avut de suferit sa primeasca sprijinul de care au nevoie.
Grupul oferă asistență de continuitate pe suport social în țările în care au fost transferați pacienți.
Ministerul Sănătății precizează că, pentru a respecta legislația în vigoare care vizează respectarea drepturilor pacienților nu se poate face publică lista cu numele persoanelor internate sau a clinicilor din străinătate unde au fost transferate.
Toate donațiile care se fac de către persoane fizice sau juridice trebuie direcționate către unitățile sanitare sau familii prin fundații și ONG-uri, compania UNIFARM sau ANMDM, în funcție de natura produselor.
Ministerul Sănătății informează că, până în data 10 noiembrie 2015, orele 07.00, în unitățile sanitare din România au rămas internate un număr de 76 de persoane, din care 24 în stare critică și gravă.
Datele pentru fiecare unitate sanitară:
-        Spitalul de Arși are internați -15 de pacienți internați
-        Spitalul Bagdasar Arseni – 15 de internați
-        Spitalul Grigore Alexandrescu –6 pacienţi internați
-        Spitalul Sfântul Ioan – 5 pacienți internați.
-        Spitalul Elias - 7 pacienți internați
-        Spitalul Militar Central - 7 pacienți internați
-        Spitalul Sfântul Pantelimon- 2 pacienți internați
-        Spitalul de Urgență din București - 6 pacienți internați
-        Spitalul Universitar- 8 pacienți internați
-        Spitalul Dimitrie Gerota- 3 pacienți internați
-        Spitalul Agrippa Ionescu – 2 pacienți internați
Un număr de 34 de persoane au fost transferate în unități sanitare, după cum urmează:
Austria – 2 persoane în stare stabilă
Belgia– 8 persoane în stare stabila
Olanda– 8 persoane, din care 2 decese și 6 persoane în stare stabila
Germania- 2 persoane care au plecat pe cont propriu  și sunt în curs de stabilire a locațiilor în care se află
Marea Britanie– 9 persoane, din care 1 deces și alte 8 persoane în proces de evaluare medicala
Norvegia – 1 persoană stabila
Israel – 3 persoane, din care 1 deces, o persoană în stare stabila și 1 persoană în stare instabilă
Elveția- 1 pacient

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu