Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 10 ianuarie 2015

Cei mai buni studenți români au fost premiați în cadrul Galei Studenților Români din Străinătate

Peste 800 de personalități din mediile academic, cultural, public și privat, studenţi şi absolvenţi români și membri LSRS din peste 50 de ţări s-au reunit pe 8 ianuarie 2015, la Palatul Parlamentului, Sala C.A. Rosetti, pentru a cunoaște și recunoaște excelența academică românească din toate colțurile lumii. Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) a sărbătorit totodată și 6 ani de activitate.

Gala LSRS 2015_1
Excelenţa Sa Preşedintele României, Domnul Klaus Werner Iohannis, a declarat: „Vreau să felicit Liga Studenţilor Români din Străinătate nu doar pentru organizarea acestui eveniment, ci pentru întreaga activitate. Vă felicit pentru iniţiativă şi consecvenţă, pentru pasiunea voastră care face neînsemnate graniţele fizice şi distanţa. Sunteți deja câteva mii de oameni în peste 50 de ţări angrenaţi în acest proiect şi care faceţi cinste României.”
Domnul Bogdan Lucian Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe, a subliniat: „Îmi doresc – şi voi urmări cu atenţie acest obiectiv, în calitate de şef al diplomaţiei – să aveţi tot sprijinul misiunilor diplomatice şi consulare româneşti în oraşele unde filialele LSRS organizează evenimente academice şi culturale, cu un rol bine conturat în diseminarea valorilor româneşti la nivelul societăţilor din ţările respective. Îmi face o deosebită plăcere să propun încheierea unui Protocol de cooperare între MAE şi LSRS în acest scop”.
Sebastian Burduja, membru fondator și Președinte de Onoare al Ligii Studenților Români din Străinătate, a afirmat: „O spunem răspicat încă de la lansarea Ligii noastre: toți acești tineri reprezintă o resursă strategică pentru viitorul țării! Prin reorientarea lor spre casă, România ar avea numai de câștigat prin profesionalism, inovație, capital social și financiar, și mentalitate formată în sisteme competitive bazate pe meritocrație”.
Dan Nechita, Preşedinte al Ligii Studenţilor Români din Străinătate, a declarat: “Treptat, ne întoarcem acasă pentru a pune umărul la construcţia României în care toţi românii de peste hotare să poată reveni şi să îşi poată creşte, cu încredere, copiii şi nepoţii […] Iniţial braţul de impact social al Ligii, Fundaţia C.A.E.S.A.R. se desprinde acum ca organizaţie de sine stătătoare, cu o identitate proprie mai puternică, reprezentând răspunsul şi angajamentul nostru la apelul lansat în fiecare an pe scena Galei: veniţi acasă!”
Sebastian Burduja a reamintit și de inițiativa SMART Diaspora, o propunere de strategie națională pentru atragerea în România a tinerilor de perspectivă, lansată în cadrul Galei LSRS din 8 ianuarie 2013: “Domnule Președinte al României, doamnelor și domnilor miniștri, doamnelor și domnilor parlamentari, suntem onorați să vă punem din nou la dispoziție acest document la cheie. Veți regăsi propuneri fundamentate pe date, cu instituţii responsabile, cu estimări de buget, cu soluții concrete și bune practici din strategiile de „brain regain” ale altor state. Facem astăzi un apel pentru adoptarea de urgență a SMART Diaspora ca proiect de interes național.
Gala LSRS 2015_2
În deschiderea evenimentului, solistul Alexandru Poroşanu a intonat Imnul Național al României. De asemenea, pe parcursul serii, Nicu Mâţă, solist de muzică populară originar din Republica Moldova, a interpretat piese specifice zonei din care provine, iar Radu Nechifor împreună cu Magic Band au oferit publicului momente de virtuozitate artistică la nai.
Invitați. Alături de finaliști, câștigători, voluntari, studenți și absolvenți, printre reprezentanții mediilor academic, cultural, public și privat amintim pe: Excelenţa Sa Klaus Werner Iohannis, Preşedinte al României, Prof. Univ. Dr. Ionel Valentin Vlad, Președinte al Academiei Române, Excelenţa Sa Bogdan Lucian Aurescu, Ministru al Afacerilor Externe, Domnul Sorin Mihai Câmpeanu, Ministru al Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Doamna Gabriela Szabo, Ministru a Tineretului și Sportului, Domnul Raed Arafat, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Doamna Diana Voicu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului pentru Societatea Informaţională.
Premierea unor tineri de excepție. La Gala Studenților Români din Străinătate s-au oferit 9 premii studenților români cu rezultate excepționale, astfel:
Studentul Anului din Europa, nivel universitar – Sergiu Iliev (Imperial College, Marea Britanie).
Studentul Anului din Europa, nivel post-universitar – Alexandra-Maria Bocşe (Universitatea Cambridge, Marea Britanie).
Studentul Anului din America de Nord, nivel universitar – Mădălina Vlăsceanu (Universitatea Rochester, SUA).
Studentul Anului din America de Nord, nivel post-universitar – Carla Baricz (Universitatea Yale, SUA).
Studentul Anului de pe Alte Continente – Viorica Raluca Contu (Universitatea din Yamanashi, Japonia).
Studentul Român Erasmus al Anului, premiu special oferit de ANPCDEFP – Antonela Vieriu (Universitatea Albert Ludwigs din Freiburg, Germania).
Studentul Anului în România – Ionuț Budișteanu (Universitatea din Bucureşti).
Premiul Special în Arte “Grigore Vieru” – Alecsandra Raluca Drăgoi (Universitatea Portsmouth, Marea Britanie).
Marele Premiu: Studentul Român al Anului din Străinătate – Raluca Popa (Universitatea MIT, SUA).
Raluca Popa, câştigătoarea Marelui Premiu, este din Sibiu şi în Septembrie 2014 a terminat doctoratul la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA în domeniul informaticii cu specializarea în Securitatea Internet-ului. Teza sa de doctorat contribuie la protejarea datelor confidenţiale sau private împotriva hacker-ilor şi a câştigat premiul Sprowls pentru cea mai bună teză în informatică de la MIT. Proiectul său CryptDB este folosit de companii de renume precum Google, SAP AG şi Lincoln Labs. La începutul acestui an a decis să accepte oferta Universității Berkeley unde își va începe cariera academică.
Gala LSRS 2015_4_Raluca Popa
Distincții speciale. În cadrul celei de-a șasea ediții a Galei LSRS, Liga Studenților Români din Străinătate a oferit Domnului Colonel Dorin Petruţ distincția „Eroism, devotament și demnitate”.
În a doua sa misiune în Irak, pe 11 septembrie 2007, Domnul Colonel a salvat viaţa unui colonel britanic cu preţul pierderii unui picior.
Fundaţia CAESAR. Gala LSRS 2015 a marcat, de asemenea, și începerea activității Fundației CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români), proiect al Ligii Studenților Români din Străinătate început în 2011 și ajuns astăzi la maturitate și independență juridică. CAESAR este o Fundație de sine stătătoare, dezvoltată pe trei direcții: comunitate, laborator de idei şi platformă de acţiune civică a tinerilor, oferind idei şi soluţii concrete în domenii de importanţă strategică pentru viitorul României.
În acest context, unul dintre primele proiecte pe care CAESAR le va lansa curând este promovarea adoptării votului electronic și prin corespondență. Dacă următoarele două luni nu vor aduce un progres real în această direcție, CAESAR va utiliza dreptul la inițiativă legislativă cetățenească – garantat de articolul 74 din Constituția României – și va prezenta Parlamentului în cel mai scurt timp 100.000 de semnături de susținere a unui astfel de proiect, în condițiile legii.
Evenimentul s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui Camerei Deputaților, Domnul Valeriu Ștefan Zgonea. LSRS mulțumește voluntarilor implicați în echipa de organizare și totodată Centrului Internațional de Conferințe de la Palatul Parlamentului, care a găzduit pentru al cincilea an consecutiv Gala Studenților Români din Străinătate.
Gala Studenţilor Români din Străinătate 2015 a fost un eveniment organizat cu sprijinul sponsorilor: Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), BCR Asigurări de Viață Vienna Insurance Group, Ernst & Young, CEC Bank, British Council, Voicu & Filipescu, ENEL și TAROM.
Parteneri logistici: Compania Transilvană de Tipar, Hotel IBIS Gara de Nord, Crama Ceptura, Murfatlar, Distileriile Alexandrion prin brandul premium Brâncoveanu XO, French Bakery, Băiatul cu Flori, Expres Național, Cube Production, Imagerie şi Silviu Pal Photography.
Parteneri media: TVR Internaţional, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Rador, Agerpres, Adevărul, Evenimentul Zilei, Foreign Policy, Ziare.com, Realitatea.net, Studentie.ro, AcademicLink, Edu-News, Online Student, DiasporaLive.ro, RomâniaPozitiva, ȘtiriONG, iQool, Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni (AJRP), Autentici.ro.

Susținem și ne susțin: Inspire Group, Rotary, Rotaract, Fundația Dignitas, Succes pentru România, Medierenet, Juridice.ro, Art Out, QS World Grad School Tour, Clubul Român pentru Relații Externe, Diplomație și Afaceri Europene (CRREDAE), Clubul pentru România, Softbinator, Association des États Généraux des Étudiants de l`Europe (AEGEE), Uniunea Studenților din România (USR), Group of the European Youth for Change (GEYC), Voluntari pentru Idei și Proiecte (VIP), Federația Asociațiilor de Basarabeni din România (FAB), Consiliul Tineretului din România (CTR), Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR), Asociația Alumni Lumina, Campadillo, International Association for the Exchange of Students for Technical Experience (IAESTE), Techsylvania, Gala Studenților Originari din Republica Moldova (GSORM), Jeunes Moldaves, Educativa, Asociația Federaliștilor Europeni din România (AFER), Federația Share Cluj-Napoca, JCI Cluj, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Asociaţia Studenţilor la Istorie „Dacia”, European Law Students’ Association (ELSA România).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu