Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 9 septembrie 2014

Testează-ți cunoștințele despre corupție în Labirintul Anticorupție!


Asociația Pro Democrația în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție, Serviciul Județean Anticorupție pentru Caraș Severin și Fundația Hanns Seidel Romania vă invită sa luați parte la un eveniment unic în România  - Labirintul Anticorupție. Evenimentul, parte a proiectului Plătește ZERO pentru ce ți se cuvine, își propune să informeze cât mai mulți cetățeni în legătură cu fenomenul corupției folosind de data aceasta o metodă informală și inedită - labirintul. În Piața 1 Decembrie 1918 din municipiul Reșița organizatorii vor amplasa un labirint care va oferi ocazia cetățenilor să-și consolideze cunoștințele despre corupție și să descopere instrumentele aflate la îndemâna tuturor pentru a sesiza faptele de corupție. Pentru verificarea cunoștințelor proaspăt dobândite, organizatorii vor înmâna vizitatorilor un chestionar la care vor trebui să răspundă identificând varianta corectă în Labirint. Cei mai conștiincioși cetățeni vor primi materiale informative și promoționale și vor avea ocazia să guste din prăjitura anticorupție.


Astfel, marţi, 09 septembrie 2014, în Piața 1 Decembrie 1918, începând cu ora 11.00, cetățenii sunt aşteptaţi să viziteze Labirintul Anticorupţie pentru afla mai multe informațiii cu privire la fenomenul corupţiei şi metodele de combatere și sesizare a faptelor de corupție, să descopere gustul anticorupţiei din prăjitura specială a evenimentului pentru încurajarea luptei anticorupție și promovarea TelVerde 0800 806 806, linie telefonică gratuită din orice rețea  destinată sesizărilor faptelor de corupție.

Peste 1900 de cetățeni au vizitat labirintul care a fost amplasat deja în Botoșani, Iași, Târgu Neamț, Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Galați, Buzău, Oltenița și București. Eevenimentiul s-a bucurat de succes atât în rândul cetățenilor, cât și în media locală, iar în luna septembrie labirintul va fi amplasat în Reșița, Târgu Jiu și Râmnicu Vâlcea.

„Plătește Zero pentru ce ți se cuvine” este un proiect finanţat de Fundația Hanns Seidel România și are drept scop informarea, conștientizarea și implicarea tinerilor în acțiuni anticorupție și se desfășoară în perioada Ianuarie – Decembrie 2014.

Asociaţia Pro Democraţia (APD) este o organizaţie neguvernamentală, non-profit şi nepartizană, înfiinţată în anul 1990. În prezent, APD desfăşoară activităţi în interes public în peste 29 de judeţe din ţară, alături de cei peste 1000 voluntari şi membri. Misiunea Asociaţiei Pro Democraţia este de a promova democraţia la nivel naţional şi internaţional prin stimularea participării civice.

Direcția Generală Anticorupție (DGA) Direcţia Generală Anticorupţie a fost înfiinţată în baza Legii nr.161/2005 şi este structura specializată a Ministerului Afacerilor Interne pentru prevenirea şi combaterea corupţiei. Crearea acestei Direcţii a fost susţinută de către Uniunea Europeană, prin acordarea de asistenţă din partea unor specialişti din Marea Britanie şi Spania. Promoveaza, în activitatea pe care o desfăşoară, integritatea, onestitatea şi profesionalismul, ca standard atât pentru personalul propriu, cât şi pentru cel al Ministerului Afacerilor Interne.

Fundația Hanns Seidel din România a fost înființată în 1992 cu rolul de a contribui la consolidarea dezvoltării sociale și democratice a României și de a sprijini procesul  de reformă politică în stat și în societate pe plan național și local, în sectorul instituțional și al societății civile din România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu