Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 9 septembrie 2014

O călătorie de peste 3000 de kilometri împotriva cianurii și gazelor de șist

9 septembrie 2014 - Alexandru Popescu a pornit pe 30 august într-o călătorie pe jos de peste 3000 de kilometri pentru a transmite Europei mesajul zecilor de mii de români ce se opun mineritului cu cianuri și a exploatării prin fracturare a gazelor de șist. Voiajul său a început la Ploiești, aproape de zona sa de reședință și se va încheia pe data de 1 decembrie la Bruxelles.

Miercuri, 10 septembrie el va ajunge la Cluj, iar susținătorii celor două cauze sunt invitați să îl întâmpine și să i se alăture pe traseul alocat acestei zile. Alexandru va intra în oraș în jurul orei 12.30, iar punctul de întâlnire este sensul giratoriu din Zorilor. Apoi se va urma traseul: sensul giratoriu, str. Republicii, Piața Lucian Blaga (Casa de Cultură a Studenților), str. Moților, str. Calea Florești până sub podul de la ieșirea din oraș, apoi drumul european E60 pe direcția Oradea până la Căpușu Mare.


Traseul său a urmat până în prezent ruta Ploiești – Făgăraș – Moșna – Ocna Mureș - Turda. Alexandru a fost întâmpinat cu entusiasm de zeci pe persoane ce susțin cauza comunităților afectate de mineritul la suprafață cu cianuri sau a exploatării prin fracturare hidraulică a gazelor de șist. Aceste două procedee extractive sunt extrem de dăunătoare mediului, afectând ireversibil sursele de apă.

Distanțele parcurse variază de la 30 până la peste 40 de kilometri pe zi, iar de la Cluj, Alexandru va se va îndrepta spre Oradea, urmând ca parcursul său să cuprindă capitale europene precum: Budapesta, Viena, Berlin, Paris și Bruxelles. Dorința sa este ca la destinație să se adreseze Parlamentului European pentru a informa reprezentanții cetățenilor Uniunii Europene că “ROMÂNII NU VOR CIANURA ȘI GAZE DE ȘIST”.

“Am auzit de atâtea ori în jurul meu că oamenii simpli nu pot face nimic pentru a opri marile distrugeri provocate mediului de corporații și de ignoranța și complicitatea autorităților încât m-am săturat. Încerc să lupt cu armele unui om obișnuit care are alături de el alți oameni obișnuiți. Toți cei care considerați că mesajul nostru, al celor care ne opunem mineritului cu cianuri și fracturării hidraulice, merită să ajungă la urechile celor de la Bruxelles, vă aștept alături de mine!”, a declarat Alexandru Popescu.


Pentru informații suplimentare nu ezitați să îl contactați pe Alexandru Popescu,
mobil +40 721330772.

Informații actualizate despre călătoria lui Sandu: Alexandru Popescu - Singur pe drum?

***

Mining Watch România este o rețea de monitorizare creată pentru optimizarea eforturilor de supraveghere, planificare și intervenție a societății civile și a comunităților locale cu privire la activitățile miniere din România. În acest sens, rețeaua desfășoară activități de monitorizare și analiză a proiectelor miniere propuse în țara noastră și derulează acțiuni de advocacy pentru a influența factorii de decizie astfel încât comunitățile locale din România să aibă un cuvânt de spus în conturarea propriului viitor.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu