Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 25 septembrie 2014

Alteța Sa Regală Principele Guillaume de Luxemburg, oaspetele Familiei Regale a României

 Vineri, 26 septembrie 2014, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta primește la Palatul Elisabeta vizita Principelui Guillaume de Luxemburg.

Alteța Sa Regală Principele Guillaume este fratele Marelui Duce Henri, suveranul Marelui Ducat de Luxemburg.

Cu ocazia vizitei, Principele Guillaume va planta un copac în “Memorialul Copacilor” din grădina Palatului Elisabeta.


În cursul serii, Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta, Principele Guillaume de Luxemburg și Principele Nicolae vor lua parte la dineul oferit de “The Duke of Edinburgh’s International Award Romania” care va avea loc la Athénée Palace Hilton.

La eveniment vor mai lua parte reprezentanți ai Guvernului României, ai mediul diplomatic și economic, sponsori și parteneri ai programului în România.

“The Duke of Edinburgh’s International Award” este un proiect de dezvoltare personală, care se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani, indiferent de mediul de proveniență sau de contextul economic și social. Programul își propune să-i ajute pe tineri în formarea abilităților necesare pentru a duce o viață independentă, oferindu-le șansa de a excela și de a fi recunoscuți la nivel internațional pentru meritele lor.

“The Duke of Edinburgh’s International Award”a fost creat în 1956 de către Alteța Sa Regală Principele Philip, Duce de Edinburg, programul fiind prezent în peste 140 de țări și teritorii.

Începând cu anul 2013, programul se află în România, sub înaltul patronaj al Principesei Moștenitoare Margareta. De asemenea, Principele Nicolae este ambasador al “The Duke of Edinburgh’s International Award” în România.

Familia Regală a României și Familia Mare Ducală de Luxemburg se înrudesc.

Marea Ducesă Joséphine Charlotte și soțul ei, Marele Duce Jean, părinții actualului suveran luxemburghez, sunt veri cu Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana, iar familiile lor au fost foarte apropiate de generații întregi.

Regele Mihai a cunoscut-o pe Regina Ana, pe atunci, Principesa Ana de Bourbon-Parma la un dineu organizat de către Marele Duce Jean la Ambasada Luxemburgului de la Londra, cu ocazia căsătoriei Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Pe tot parcursul exilului, din 1947 până în 1989, Regele și Regina, Principesa Margareta a Danemarcei și Principesele României au fost în fiecare an musafiri la Luxemburg, pentru vacanțe, vânători sau celebrări în familie.

Altețele Lor Regale au participat la evenimente de stat și private care au avut loc în Luxemburg, iar Familia Regală a României a avut întâlniri frecvente cu Familia Mare Ducală de Luxemburg în București.

Cea mai recentă întâlnire a avut loc, în octombrie 2012, atunci când Principesa Moștenitoare și Principele Radu au participat la căsătoria Marelui Duce Moștenitor Guillaume cu Contesa Stéphanie de Lannoy.

 Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu