Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 5 august 2014

Măsurile pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă

 Având în vedere faptul că vara anului 2014 se anunţă ca fiind deosebit de călduroasă, reamintim prin acest comunicat de presă măsurile care trebuie luate în aceste condiţii de către angajatori, măsuri prevăzute în Ordonanţa de Urgenţă nr.99/2000.
              În sensul prevederilor ordonanţei de urgenţă amintită mai sus, prin temperaturi extreme se înţelege temperaturile exterioare ale aerului care depăşesc vara +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalente cu acest nivel.
              În perioadele cu temperaturi extreme, angajatorii trebuie să ia toate măsurile prevăzute de Legea sănătăţii şi securităţii în muncă nr.319/2006 pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă în limitele prevăzute de prevederile legislative în vigoare.
              Măsurile pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă vor fi stabilite de angajator, împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau, după caz, cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor.
               Pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă în instituţii şi în unităţile finanţate din fonduri bugetare şi extrabugetare, măsurile vor fi stabilite de ordonatorii de credite, respectiv de conducătorii instituţiilor.
                Angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale în perioadele cu temperaturi ridicate extreme pentru ameliorarea condiţiilor de muncă respectiv: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, iar pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, angajatorii trebuie să asigure apa minerală (câte 2-4 litri/persoană/schimb), duşuri, şi echipament individual de protecţie.
                 Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute anterior vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.
               Facem menţiunea conform căreia măsurile prevăzute anterior se vor stabili numai în condiţiile în care aceste temperaturi extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei încălcarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr.99/2000.
                La momentul de faţă Inspectoratul Teritorial al Judeţului Caraş-Severin nu a demarat acţiuni de control în ceea ce priveşte modul în care se angajatorii asigură protecţia lucrătorilor în perioadele cu temperaturi extreme, însă în perioadele caniculare, instituţia noastră va derula acţiuni de control, iar ulterior va prezenta rezultatele acestora prin comunicate de presă.
COMUNICAT DE PRESĂ

            

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu