Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 16 august 2014

Proiectul 'Bancomate de joburi în mediul rural', finanțat din Fondul Social European


Proiectul implică un număr de 800 de persoane din mediul rural — regiunea Nord-Vest și Centru — care vor beneficia de consiliere profesională, măsuri active de ocupare și dezvoltarea sau recunoașterea competențelor profesionale.
Dezvoltarea competențelor profesionale și sociale este un obiectiv important al proiectului regăsindu-se în activitățile de formare profesională continua, în evaluarea și certificarea de competențe precum și în asistența privind dezvoltarea unor afaceri.
Mediul rural este unul de regulă vitregit de acțiuni eficiente de formare și dezvoltare a competențelor datorită accesibilității reduse dar, însă prin fondurile structurale și în special prin Fondul Social European populația interesată din aceste zone poate beneficia de un transfer de competențe și cunoaștere foarte valoros.
CCI BN pregătește în prezent doua serii de cursuri care se vor organiza la Rodna în perioada imediat următoare. Ne referim la cursuri certificate în domeniile: 'Vânzător' și 'Comunicare în limba engleză'.
Cursul 'Vânzător' (nivel inițiere) cu o durata de 24 ore se adresează unor persoane care au un nivel de pregătire redus și va susține participanții în dezvoltarea abilităților și cunoștințelor privind: aplicarea normelor sanitar veterinare, prezentarea produselor și serviciilor aferente vânzării, realizarea vânzării precum și întocmirea situației vânzării și raportarea acesteia. Cursanții vor beneficia de serviciile unui lector experimentat, de materiale de formare și de o subvenție corespunzătoare numărului de ore. După finalizarea cursurilor pentru cei care se gândesc să inițieze o afacere proprie va exista oportunitatea de a participa la seminarii pe teme antreprenoriale susținute de oameni cu mare experiența în domeniu.
Cursul 'Comunicare în limba engleză' (nivel inițiere) are o durată de 52 ore și oferă participanților posibilitatea să își formeze sau să își îmbunătățească capacitatea de comunicare în limba engleza, oral și în scris. Orele sunt interactive, iar abordarea moderna și profesionistă. Cursanții sunt puși în fața unor situații asemănătoare celor din viața reală prin exerciții de comunicare, simulări și jocuri de rol, stimulându-se învățarea activă a deprinderilor de limbă necesare pentru a comunica eficient în orice situații, profesionale sau personale. Cursul urmărește dezvoltarea celor cinci competențe fundamentale în folosirea unei limbi străine: înțelegerea limbii vorbite, exprimarea orala, înțelegerea limbii scrise, redactarea corecta a unui text scris și interacțiunea în conversație.
Participarea la ambele cursuri este gratuită pentru persoanele aflate în categoriile de grup țintă ale proiectului. Mai mult, fiecare cursant poate primi o subvenție corespunzătoare numărului de ore aferente programului de formare și în baza unui regulament de plată a acesteia.
Persoanele care doresc să se înscrie sau să obțină informații suplimentare ne pot contacta la Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, str. Petre Ispirescu, nr.15.A, tel./fax: 0263-230640, 210039, e-mail: bancomate@cciabn.ro, site: http://cciabn.ro/bancomate, persoană de contact: Iulia Szekeres — Expert Formare Profesională Continuă.

Comunicat de presă - Cursuri gratuite în cadrul proiectului 'Bancomate de joburi în mediul rural'

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu