Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 23 august 2014

Centrul Educativ Buziaș

COMUNICAT DE PRESĂ 'Expediția în Carpați la cea de-a 11 ediție'În perioada 13.08-20.08.2014, un număr de 12 persoane private de libertate, internate în Centrul Educativ Buziaș, au participat la tradiționala tabără de vară 'Expediție în Carpați — Ediția 2014', alături de copiii de la Palatul Național al Copiilor, clubul copiilor Cugir, tineri de la Fundația Joyo precum și alte persoane internate în Centrul Educativ Tg—Ocna.
Activitățile principale ale expediției au constat în marcarea unor trasee turistice în zona Munților Bucegi, Peștera Scărișoara, inclusiv marcarea unui traseu turistic (Drumul lui Iovan) din satul Horia până la Dâmbul Bumbului, locul unde și-a pierdut viața pilotul Adrian Iovan în accidentul aviatic ce a avut loc începutul acestui an.

De asemenea, minorii și tinerii participanți la expediție au efectuat lucrări de întreținere în pepiniere silvice, activități de ecologizare pe traseele turistice deja marcate, au vizitat obiectivele turistice din zonă și au participat la competiții sportive, recreative si artistice.
În vederea creșterii șanselor de reinserție socială a minorilor și tinerilor care au săvârșit infracțiuni, Administrația Națională a Penitenciarelor, Palatul Național al Copiilor și Fundația 'Joyo' au inițiat, începând cu anul 2003, o serie de tabere școlare ce au urmărit, pe de o parte corecta informare a opiniei publice cu privire la situația minorilor și tinerilor internați în centrele educative și eforturile orientate spre reintegrarea lor în societate, iar pe de altă parte, exersarea de asistați a unor comportamente civice dezirabile.
Organizarea unor astfel de tabere și-a dovedit utilitatea prin dobândirea de către minorii aflați în custodia centrului a unor abilități de viață independentă și în reinserția socială a acestora. Participarea la aceste proiecte este, pentru tinerii internați, un stimulent în schimbarea comportamentală — principiul esențial al intervenției psihosociale derulate în centrele educative.
purtător de cuvânt agent Lavinia Solotchi
Purtător de cuvânt
Centrul Educativ Buziaș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu