Victor Ponta: La mulţi ani de această zi a Independenţei! Noi spunem tot timpul că suntem fraţi, că suntem familie pe ambele părţi ale Prutului. Asta înseamnă că, atunci când ne vizităm, ne vizităm în momente de bucurie, ne aducem cadouri, muncim împreună şi eu vreau doar să vă zic că, împreună, întotdeauna suntem mai puternici şi putem să facem lucruri mai bune pentru ca oamenii să trăiască o viaţă mai bună.
Exact în urmă cu un an eram aici, împreună cu domnul Leancă, cu domnul Oettinger şi porneam, în sfârşit, proiectul gazoductului. Unii dintre dvs. spuneau: ”am mai auzit de gazoductul ăsta şi acum 5 ani, şi acum 10 ani, şi acum 15 ani, nu o să-l faceţi nici voi, cum nu l-au făcut nici cei dinainte”. Acuma l-am făcut.
Vreau să-i mulţumesc comisarului Oettinger pentru că, fără sprijinul Comisiei Europene, nu am fi reuşit doar România şi Moldova. Vreau să-l felicit pe Iurie Leancă, pentru că aveţi în fruntea guvernului un prim-ministru care, în fiecare zi, în fiecare oră, dacă poate, ne spune ce mai trebuie făcut pentru locuitorii din Moldova, unde este nevoie de grădiniţe, unde putem ajuta şcoli, unde aveţi nevoie de spitale. Asta înseamnă un prim-ministru care îşi doreşte binele ţării sale şi încercăm împreună să facem acest bine.
Cred că, prin inaugurarea de azi, dăm un mesaj pentru toată lumea, şi eu aş vrea să fim prieteni cu toată lumea, dar mesajul să fie foarte clar: Moldova şi România, ca să fie cu adevărat independente, au nevoie şi de energie, aşa cum avem nevoie de toate celelalte resurse; împreună, putem să fim cu adevărat independenţi şi, împreună, putem să fim respectaţi - pentru asta şi acesta este mesajul pe care îl dăm astăzi Europei şi tuturor!
În rest, vreau să mulţumesc celor care au lucrat: companiilor, muncitorilor, celor care au efectuat o lucrare destul de dificilă de la trecerea pe sub Prut, de la Iaşi până aici. Vreau să mulţumesc colegilor mei de cabinet, vicepremierului Oprea, domnului ministru Niţă, domnului ministru Nicolescu, preşedintele Autorităţii Naţionale, domnului Duţu, pe care de câte ori îl vedeam îl întrebam: ce face Gazoductul, când este gata gazoductul?
Sunt convins că şi în partea de dincoace de Prut au fost oameni care au muncit şi că domnul Leancă le-a cerut mereu: ”haideţi să terminăm, haideţi să avem gazul care vine din România!” Sunt convins că acest gaz va fi nu doar mai ieftin, dar va fi sigur şi, în felul ăsta, niciodată Moldova nu va sta cu teama că rămâne fără energie. La fel trebuie să facem şi cu energia electrică, la fel trebuie să facem să aveţi şi pe această parte a Prutului ce avem pe partea cealaltă - drumuri mai bune, şcoli, spitale - şi astfel o să fim cu adevărat o familie mai fericită şi o familie mai unită.
Vreau să vă urez mult succes în continuare, vreau să vă spun că, pentru România, nimic nu e mai important decât să fiţi alături de noi în Europa, decât să fiţi alături de noi muncind şi având o viaţă mai bună. Şi vreau să vă urez mult, mult succes în continuare! Vă mulţumesc!
***
Conferinţă de presă comună susţinută de premierul Victor Ponta, omologul său moldovean, Iurie Leancă, şi comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, în Republica Moldova
Victor Ponta: /.../ de o staţie de pompare sau două cred că sunt, îmi spune domnul ministru, îmi şopteşte, două staţii de pompare care să permită din punct de vedere tehnologic ca pe acest gazoduc să putem trimite toată cantitatea de gaz care este necesară. Ceea ce este esenţial azi este că e prima dată în istoria Moldovei când nu mai are doar un singur furnizor. Mai departe însă din punct de vedere tehnologic, Guvernul României şi Compania - cred că Transgaz, nu? - va face lucrarea şi la fel Guvernul Moldovei din granturile de la BEI şi BRD; lucrăm în aşa fel încât în doi ani de zile şi la Chişinău să fie asigurată nu doar posibilitatea de a avea gaz, dar şi cantitatea şi presiunea necesară.
Reporter: Domnule comisar Oettinger, o întrebare de la Europa Liberă, vă rog foarte mult, pentru că veniţi de la Minsk, credeţi că Federaţia Rusă va mai folosi resursele energetice ca element de şantaj la adresa ţărilor care vor să parcurgă acest drum european, să se apropie de UE?
Gunther Oettinger: Cred că este în interesul tuturor să evităm blocajele şi eventuale probleme. Desigur se pregăteşte un plan B pentru cel mai rău caz, dar nu ne aşteptăm să fie necesară aplicarea lui. /.../ având în vedere sancţiunile şi relaţiile noastre, sectorul, domeniul energetic este pe ultimul plan. Noi putem să avem mijloace de a aborda subiectul acesta cu Putin într-un mod foarte tranşant, respectiv nu vrem să evităm probleme în iarnă, dar avem planul B la care sperăm să nu recurgem.
Victor Ponta: Vă mulţumesc.
Reporter: Dle Ponta, vă întrebăm despre preţ, care va fi preţul /.../ către Republica Moldova?
Victor Ponta: Cu mult mai mic decât este acum pe piaţă, mai departe însă sunt reglementări naţionale şi europene. După cum ştiţi, în România există doi producători, Romgazul şi Petrom, şi vă asigur doar că la asta lucrăm la nivelul guvernului, ca într-un termen cât mai scurt practic cât plăteşte cetăţeanul pe partea dreaptă a Prutului să plătească şi pe partea stângă. Cu siguranţă mult mai puţin decât plâteşte azi, când singurul furnizor este Gazprom.
Reporter: Nu vă temeţi de sancţiuni ruseşti atât pentru România cât şi pentru Moldova faţă de acest pas istoric important, de apropiere într-adevăr mult mai reală decât până acuma între fraţii dintr-o parte şi cealaltă?
Victor Ponta: În primul rând, cel puţin eu, cred că pot să răspund şi în locul domnului Leancă, ne temem de Dumnezeu. În al doilea rând, ne temem să nu ne pierdem libertatea şi independena şi o ţară, aşa cum este şi România, aşa cum este şi Moldova, este independentă nu doar prin structurile sale politice, ci şi atunci când nimeni nu te poate şantaja într-un fel, că dacă nu faci ceva rămâi fără gaz sau rămâi fără... Noi am lucrat împreună la acest proiect strategic şi istoric, cel prin care România şi Moldova sunt legate din punctul de vedere al infrastructurii, mai departe - discutam şi cu domnul comisar Oettinger - România a investit şi investeşte foarte mult în explorările şi exploatările de noi resurse de gaze, în special în Marea Neagră, ceea ce ne va permite să asigurăm consumul României şi al Moldovei în totalitate - să dea Dumnezu să fie mai mult şi pentru export, dar cel puţin pentru România şi Moldova - şi e valabil acest lucru şi în alte domenii. Împreună cu domnul prim-ministru Leancă şi cu comisarul Cioloş am lucrat aproape în fiecare zi ca să atenuăm efectul sancţiunilor privind produsele alimentare, să deschidem cât mai repede piaţa românească şi europeană pentru fructele, pentru vinul din Moldova. La fel, probabil că ştiţi, România a devenit în sfârşit primul partener comercial al Moldovei, asta înseamnă de fapt integrare şi asta înseamnă că împreună rezistăm mult mai bine la orice fel de şantaj. Separat suntem mai slabi.
Reporter: În România aţi decis amânarea liberalizării preţului la gaze. Pentru cât timp va fi amânată această liberalizare şi dacă acest lucru nu înseamnă, de fapt, că românii tot vor plăti mai mult preţul gazelor, numai că din ianuarie?
Victor Pionta: Nu, staţi puţin, vor plăti mai puţin. Îmi pare rău că vă stric ştirea că vreţi să plătească românii mai mult. Nu, vor plăti mai puţin. Domnul ministru Nicolescu a fost la Bruxelles şi noi vom aplica categoric obligaţia de liberalizare totală a preţului la gaze într-un calendar care să se încadreze cu ceea ce am negociat, altfel nu facem exces de zel pe spinarea oamenilor, pentru că nu este corect acest lucru.
Reporter: Bun, dar este doar o amânare, nu este o anulare a calendarului.
Victor Ponta: Păi nu, dacă cineva va spune că va anula liberalizarea vă va minţi. Da! Dacă vă spune cineva. Treaba asta înseamnă o piaţă liberă, să avem preţuri libere, să nu le mai controlăm cu statul. Dar lucru, momentele şi calendarul pe care l-am negociat şi care duce până în 2018 -nu? - în momentul ăsta dacă putem să-l aplicăm în aşa fel încât să nu afecteze veniturile populaţiei, decât într-un ritm suportabil, pe măsură ce cresc şi veniturile, asta facem!
Reporter: Dar nu este o decizie electorală, pentru că nu se aplică majorarea de acum din toamnă, se aplică din primăvară.
Victor Ponta: Se aplică din 2018. Aşa este, în 2018 o să avem alegeri şi dvs. veţi zice că este electorală. Hai mă, fiţi serioşi un pic.
Reporter: Când vor vedea cetăţenii Republiciii Moldova TVR în eter, pe întreg teritoriul ţării?
Victor Ponta: Noi am alocat sumele pentru TVR, acum managementul de acolo trebuie să reuşească să facă lucru ăsta.
Reporter: Domnilor prim-miniştri, pentru televiziunea germană, cum să le explicăm nemţilor relaţiile speciale între moldoveni şi români? Aceste relaţii de frăţie.
Victor Ponta: Eu le-am explicat şi le explic din nou, suntem un singur popor în două ţări şi cel mai important obiectiv pentru domnul Leancă, şi pentru mine, este ca Moldova cât mai repede să fie integrată în structurile europene, iar cetăţenii moldoveni împreună cu cetăţenii români să îşi crească nivelul de viaţă şi capacitatea de dezvoltare a şcolilor, a spitalelor, a infrastructurii rutiere într-un ritm care să ne apropie de UE. Spre deosebire de alte vremuri, când se vorbea foarte mult şi frumos pe ambele părţi ale Prutului, de când lucrez împreună cu domnul Leancă vorbim mai puţin şi facem lucruri, şi cred că asta până la urmă se simte din partea oamenilor şi avem nişte obiective îndrăzneţe. Dacă am zis că facem gazoductul l-am făcut! Eu vreau în 2019, să fim împreună la masa Consiliului European.
Iurie Leancă: Domnule prim-ministru, două chestii. Aţi menţionat despre faptul că lucrăm împreună şi cu comisarul Dacian Cioloş, pentru a stimula exporturile de fructe, legume pe piaţa românească şi pe piaţa UE. Am vrut să vă reamintesc că în curând, în câteva zile, în data de 1 septembrie, regimul de liber schimb între Republica Moldova şi UE intră în vigoare, deci acest acord va fi aplicat provizoriu, şi asta înseamnă că din 1 septembrie, cei care vor procura struguri, prune, mere din România şi din alte ţări membre ale UE vor beneficia exact de prevederile acestui acord şi nu vor mai plăti nici preţul de intrare, aşa-numit, şi nici taxele vamale. Sper ca acest mesaj să ajungă la toţi potenţialii cumpărători din România, dar în mod special din România, fiindcă am auzit anumite îngrijorări că această dată ar putea fi amânată.
Victor Ponta: Nu, nici vorbă.
Iurie Leancă: Deci nu poate fi vorba despre aşa ceva?
Victor Ponta: Da.
Reporter: Gazul românesc care va trece Prutul de la 1 septembrie este de la Romgaz sau de la Petrom?
Victor Ponta: Nu ne puneţi pe noi în lucruri comerciale,da! Asta discută companiile între ele, da! Amândoi producătorii români sunt în competiţie, vă daţi seama eu nu pot să ţin..., amândoi sunt producători români, chiar dacă la Romgaz statul român are mai mult decât la Petrom. Eu îi consider, şi pe Petrom, şi pe Romgaz, producători români şi sunt în competiţie. Nu am voie să spun pe care îl preferăm noi. Ei îl vor prefera pe cel mai....
Reporter: Cu unul dintre ei acum, în momentul de faţă, este un contract încheiat?
Iurie Leancă: Suntem la ultima etapă de discuţii pe acest subiect.
Reporter: /.../
Iurie Leancă: Ceea ce ne oferă astăzi acest gazoduct, fără staţie de comprimare şi fără conducta spre Chişinău este în jur de 10-12 milioane de metri cubi, din acel miliard pe care îl consumăm pe partea dreaptă a Nistrului - faceţi calcul şi dvs.
Victor Ponta: Vă mulţumim. Ploaia am adus-o noi, ca să vedem dacă merge. Hai să vorbim noi la Bucureşti....
Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea astăzi, 27 august 2014, a 23 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova. România a fost primul stat care a recunoscut în 1991 independenţa Republicii Moldova, act care a semnalat voinţa pragmatică a României de a da recunoaştere deplină noilor realităţi apărute în imediata noastră vecinătate.
În mesajul de felicitare adresat Nataliei Gherman, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, ministrul de externe Titus Corlăţean a transmis tuturor cetăţenilor Republicii Moldova cele mai sincere urări de prosperitate şi succes şi a subliniat momentul de împlinire a relaţiei bilaterale: „Am avansat substanţial, în acest an, şi în ceea ce priveşte punerea în aplicare a priorităţilor agendei bilaterale. Inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni, în chiar ziua în care aniversăm obţinerea independenţei Republicii Moldova, este o probă grăitoare a dinamismului cooperării noastre, a angajamentului României de a susţine racordarea strânsă a Republicii Moldova la spaţiul european, în beneficiul cetăţenilor de pe cele două maluri ale Prutului”.
Succesele din acest an ale Chişinăului pe calea europeană - semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi liberalizarea vizelor de călătorie în spaţiul european – sunt reuşite care se datorează în egală măsură, Guvernului şi cetăţenilor Republicii Moldova, ale căror eforturi au făcut posibilă atingerea acestui deziderat.
România sprijină ferm obiectivele europene strategice ale Republicii Moldova şi susţine acordarea unei perspective europene clare care să conducă pe viitor la integrarea deplină în Uniunea Europeană.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu