Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 6 august 2014

Comunicat de presă 45 de familii vasluiene devin apicultori și 60 de familii devin crescători de capre

Fundația World Vision România donează 225 de stupi de albine și echipamente tehnologice (39.000 dolari) și 300 de capre (38.500 dolari) în județul Vaslui
4 August 2014 — Fundația World Vision România donează câte 5 stupi și echipament apicol pentru 45 de familii din comunele Ivănești, Laza și Poenești, județul Vaslui. Alte 60 de familii din Zăpodeni, Bălteni și Delești primesc câte 5 capre pentru a dezvolta activități agricole. Participanții beneficiază de asistență tehnică și instruire în tehnologia creșterii albinelor și a caprelor până în anul 2016. În total, Fundația World Vision România oferă donații pentru un număr de 105 gospodării din județul Vaslui, în valoare de 77.500 dolari.
Donațiile au fost realizate prin sectorul de 'Agricultură și dezvoltarea rurală' din cadrul Fundației World Vision România. Dată fiind preocuparea continuă pentru bunăstarea copiilor și a familiilor sărace din mediul rural, programul încurajează și susține investițiile private în mediul rural pentru dezvoltarea unei economii locale competitive, sustenabile și în acord cu valorile și tradițiile locale, care să ducă la îmbunătățirea condițiilor de trai ale agricultorilor și familiilor lor.
'Acest proiect mă ajută pentru că îmi doresc să mă axez pe apicultură și cei cinci stupi sunt un start excelent în acest sens. Sper să ajung să înmulțesc acești 5 stupi până la 300. Atunci mă voi bucura pe deplin de roadele muncii mele, atât eu cât și alți oameni din comunitatea mea', a declarat domnul Ilie Calinuc, unul dintre beneficiari.
Obiectivul principal al donațiilor este de a contribui la bunăstarea copiilor din mediul rural, oferindu-le șanse sporite de educare și dezvoltare. World Vision are rolul de facilitator al activităților derulate în comunitate, oferind servicii integrate de instruire și modele de bune practici; asistență tehnică — consultanță în afaceri și obținerea de finanțări nerambursabile.
În lipsa unor generații de tineri competenți profesional, activi și motivați, potențialul agricol și oportunitățile de dezvoltare ale mediului rural vor fi în continuare irosite. România rurală reprezintă 87,1% din suprafață și 45,8% din populația țării. Restructurarea agriculturii și revitalizarea economiei rurale pot juca un rol social vital. România are a cincea suprafață agricolă din Europa (13,7 milioane hectare) și cea mai mare suprafață agricolă pe cap de locuitor din UE (0,6 ha). Acest potențial agricol și ponderea mare a populației angajată în agricultură și silvicultură (32%) nu se reflectă în contribuția agriculturii la PIB — 6,5%, respectiv doar 12 miliarde euro. În perioada 2014-2020 agricultură și dezvoltarea rurală din România pot beneficia, prin politica agricolă comună (PAC), de o finanțare de 20 miliarde de euro, dar numai dacă va putea demonstra capacitatea de absorbție a acestor fonduri.
Magda CĂMĂNARU
Manager Zonal
Fundația World Vision România
Biroul Zonal Iași&Vaslui
Gabriela Grama
Specialist Relații Publice

Comunicat de presă - Fundația World Vision România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu