Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 3 august 2014

ANOSR sprijină studenți defavorizați prin tabere speciale la mare!

Studenții cu venituri reduse, orfani, cu dizabilități, de etnie romă, proveniți din mediul rural sau proveniți din casele de copii sau plasament familial vor putea aplica pentru un loc de tabără la mare pus la dispoziție de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România!
În fiecare an, Ministerul Tineretului și Sportului pune la dispoziția structurilor care promovează voluntariatul în rândul studenților un număr de locuri de tabără. ANOSR, ca principal promotor al echității și incluziunii în învățământul superior, a ales să folosească aceste locuri pentru a veni în sprijinul studenților cu probleme sociale, trăgând astfel un semnal de alarmă asupra dificultăților pe care aceștia le întâmpină în urmarea studiilor universitare și a importanței luării de măsuri active pentru integrarea lor în mediul universitar.
Studenții doritori trebuie să completeze până la data de 5 August un formular și să trimită online o serie de documente justificative prin care să facă dovada încadrării în cel puțin una din categoriile vizate. Informații complete despre acest proces pot fi găsite pe pagina web a federației — www.anosr.ro.
În cadrul taberelor, ANOSR va organiza o serie de discuții și dezbateri cu participanții în care se vor aborda problemele cu care studenții din medii defavorizate se confruntă în viața studențească și măsurile care ar trebui luate în acest sens de către decidenți. La începutul acestui an, ANOSR a atras atenția asupra ratei uriașe de abandon universitar din România — 40% din studenții înmatriculați în primul an de studiu nu ajung să finalizeze studiile, cei mai mulți ajungând în situația aceasta fie din cauza problemelor financiare, fie din lipsă de consiliere și orientare, fie din probleme de integrare în mediul academic.
ANOSR a propus atunci o serie de măsuri care ar putea rezolva o parte din aceste probleme, printre care creșterea bursei sociale astfel încât să acopere cheltuielile minime de cazare și masă, așa cum prevede legea sau investiții în eficientizarea centrelor de consiliere și orientare din universități. Momentan aceste soluții nu au fost aprobate de Ministerul Educației, deși se așteaptă ca până la începutul următorului an universitar să apară o metodologie de funcționare a centrelor, care să vină în folosul studenților, ANOSR trimițând deja o propunere către Minister care așteaptă un răspuns.
'Cu gândul la studenții care întâmpină numeroase probleme și totuși, cu eforturi și sacrificii mari din partea lor și a familiei, reușesc să urmeze studiile universitare, organizațiile membre ANOSR au hotărât să folosească locurile de tabără care le-au fost puse la dispoziție pentru a ajuta acești studenți să-și petreacă vacanța la mare. Vrem să aflăm de la studenții cu probleme sociale cum se descurcă, ce nevoi au și ce putem face pentru ca parcursul lor în universități să fie unul cât mai apropiat de normal. Sperăm ca inițiativa noastră să aibă ecou și în acțiunile viitoare ale Ministerului Educației și ale altor instituții publice cu atribuții specifice' — Cristi Popescu, Vicepreședinte ANOSR

Comunicat de presă - ANOSR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu