Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 18 ianuarie 2024

Premierul Marcel Ciolacu în dialog cu investitorii străini

 
Premierul Marcel Ciolacu în dialog cu investitorii străini: Tot ceea ce produce în România, angajează oameni în ţară şi plăteşte taxe aici este companie românească.

Stabilitatea economică şi fiscală, transformarea digitală a statului român în paralel cu restructurarea, valorificarea fondurilor europene pentru susţinerea sectoarelor care aduc plus-valoare economică au fost principalele teme de discuţie abordate de prim-ministrul Marcel Ciolacu în dialogul cu reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini.

Premierul a participat la forumul anual al preşedinţilor Consiliului Investitorilor Străini (Foreign Investors Council - FIC), organizat astăzi, la Palatul Victoria.

"Tot ceea ce produce în Romania, angajează oameni în România, plăteşte taxe în Romania este companie românească. Interesul nostru comun este ca firmele din România să prospere, iar această prosperitate să ajungă la cât mai mulţi români. Calea corectă pentru a construi împreună este o bază solidă de dialog", a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

În dialogul cu preşedinţii celor 60 de preşedinţi ai companiilor membre FIC, premierul a subliniat că în cursul acestui an nu sunt avute în vedere modificări ale legislaţiei fiscale. "Nu avem în vedere introducerea de noi taxe sau impozite şi nici eliminarea unor alte excepţii. Urmărim însă cu mare atenţie continuarea reducerii deficitului bugetar, menţinerea unui rating de ţară stabil şi creşterea încasărilor la buget, prin digitalizarea ANAF şi punerea în aplicare a măsurilor de combatere a evaziunii fiscale", a menţionat şeful Executivului.

De asemenea, premierul a arătat că valorificarea fondurilor europene şi a finanţărilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt principalele resurse pentru susţinerea proiectelor de investiţii în infrastructură, digitalizare, energie, cu accent asupra încurajării producerii de energie din surse regenerabile, dar şi a celorlalte sectoare de activitate. Domeniul agricol şi sectorul construcţiile sunt considerate de Guvern drept prioritare, fiind susţinute prin programe guvernamentale ţintite să încurajeze producţia şi prelucrarea. "Am încheiat exerciţiul financiar 2014-2020 cu o rată de absorbţie de peste 93%. A fost un efort al echipei guvernamentale tradus în finanţarea multor proiecte aşteptate de oameni. Avem în continuare determinarea şi vom păstra acest ritm. Am setat deja un etalon de investiţii publice de minim 7% din PIB, care trebuie să reprezinte o medie şi în pentru următorii ani", a spus premierul Ciolacu.

O altă temă discutată la întâlnirea cu investitorii străini a fost asigurarea forţei de muncă. În acest context, premierul a arătat că Guvernul susţine extinderea învăţământului dual, atât printr-o finanţare adecvată, cât şi prin adaptarea legislaţiei. Concret, România are o finanţare totală de un miliard de euro din PNRR, fonduri europene şi buget, bani disponibili pentru următorii 4-5 ani. De asemenea, Guvernul a extins lista specializărilor eligibile şi a modificat Legea învăţământului preuniversitar astfel încât un elev de liceu dual să aibă şansa să-şi continue pregătirea în învăţământul superior în sistem dual, pe rută completă: liceu, facultate, masterat, doctorat.

Reprezentanţii FIC au apreciat dialogul consistent cu prim-ministrul şi cu membrii Guvernului, element important pentru construirea unei relaţii bazate pe încredere. "Încrederea investitorilor se bazează pe dialog, stabilitate şi predictibilitate cu privire la tot ce înseamnă adaptarea legislaţiei. Prin consultări directe şi deschise putem contribui la proiecte majore de dezvoltare a ţării", a afirmat Daniel Anghel, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini.

De asemenea, Ramona Jurubiţă, vicepreşedintele FIC a menţionat că "nivelul investiţiile publice este un semn încurajator pentru companiile prezente în România".

La forumul anual al preşedinţilor Consiliului Investitorilor Străini alături de premierul Ciolacu au mai participat vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Economiei, Radu Oprea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu