In urma parcurgerii procesului de consultare publica nationala, ANCOM a agreat cu industria proiectul de decizie privind retragerea obligatiilor individuale existente in sarcina furnizorilor de servicii de terminare a apelurilor de voce la puncte fixe, respectiv la puncte mobile, desemnati cu putere semnificativa in runda anterioara de analize de piata.
Autoritatea deruleaza periodic demersuri de revizuire a pietelor relevante de gros, conform legislatiei nationale si europene in vigoare, pentru a asigura functionarea pietelor cu amanuntul de telefonie in conditii concurentiale si pentru a proteja astfel interesele utilizatorilor finali.
Prin intermediul proiectului de decizie dezbatut si agreat cu industria, ANCOM retrage toate obligatiile impuse la nivel national in sarcina operatorilor identificati cu putere semnificativa pe pietele relevante corespunzatoare serviciilor de terminare a apelurilor de voce la puncte fixe, respectiv la puncte mobile in retelele publice de telefonie.
La baza deciziei au stat analizele realizate de ANCOM pe ambele piete de terminare a apelurilor, pentru evaluarea oportunitatii mentinerii, modificarii sau retragerii obligatiilor impuse anterior, care au aratat ca, in profida existentei unor bariere la intrarea pe piata, circumstantele concurentiale s-au schimbat de la precedenta etapa de evaluare a acestor piete. Un element determinant pentru concluziile analizelor de piata realizate a fost intrarea in vigoare, incepand cu data de 1 iulie 2021, a Regulamentului Delegat (UE) 2021/654, care reglementeaza, la nivel european, tarifele maxime ce pot fi percepute pentru serviciile de terminare a apelurilor. Astfel, odata eliminata cea mai importanta problema concurentiala ce ar putea aparea pe pietele identificate, si anume posibilitatea furnizorilor de servicii de terminare a apelurilor de a-si manifesta puterea de piata prin cresterea excesiva a tarifelor pentru terminarea in propriile retele publice de telefonie a apelurilor provenite din alte retele, Autoritatea a considerat ca riscul aparitiei altor probleme concurentiale la nivel national este puternic diminuat.
Intrucat atunci cand sunt retrase anumite obligatii impuse in sarcina unor furnizori cu putere semnificativa este necesar ca operatorii, care au calitatea de cumparatori si sunt afectati de aceste masuri, sa cunoasca din timp schimbarile intervenite pe piata, ANCOM a stabilit o perioada tranzitorie de un an. Pe parcursul acestei perioade, obligatiile specifice impuse anterior vor fi mentinute in aceleasi conditii.
Consultare europeana
Conform cadrului european de reglementare in domeniu, ANCOM urmeaza sa notifice masurile propuse catre Comisia Europeana, Organismul Autoritatilor Europene de Reglementare in Domeniul Comunicatiilor Electronice (OAREC) si autoritatile nationale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene. Comisia Europeana, OAREC si celelalte autoritati de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii si observatii in termen de o luna de la data notificarii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu