Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 17 ianuarie 2024

Acord semnat între MADR şi sectorul vegetal


Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Florin Ionuţ Barbu, a avut astăzi, 15 ianuarie 2024, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri din sectorul vegetal. Conducerea formelor asociative a expus principalele probleme cu care membrii acestora se confruntă în activitatea desfăşurată: plata subvenţiilor APIA şi rambursarea de TVA, acordarea creditelor subvenţionate pentru agricultură, concurenţa cerealelor ieftine din Ucraina, schimbările climatice.

"Mă bucur că am reuşit să identificăm soluţii la majoritatea problemelor dezbătute astăzi în cadrul întâlnirii desfăşurate cu membrii asociaţiilor din sectorul vegetal şi împreună cu experţii din MADR le vom fi aproape fermierilor prin programe şi măsuri care să contribuie la dezvoltarea activităţii în agricultură", a declarat ministrul Florin-Ionuţ Barbu.

Fermierii au apreciat deschiderea către dialog a ministrului şi au transmis o serie de propuneri ce urmează a fi evaluate în cadrul unor grupuri de lucru care se vor întruni periodic la nivel de experţi.

În urma discuţiilor toţi participanţii au semnat un proces verbal prin care s-au agreat următoarele:

Propunere 1. Acordarea în regim de urgenţă a plăţilor APIA, pentru schemele care nu ţin şi de alte termene.
Termen: 29 februarie 2024

Propunere 2. Derogare GAEC 7 si GAEC 8. Clarificarea condiţiilor în care se aplică cele două GAEC-uri începând cu anul de cerere 2023-2024 şi diminuarea procentului de sancţiuni la nivel minim, în baza forţei majore.
Termen: 31 Ianuarie 2024

Propunere 3. Compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina prin adoptarea de culoare separate si monitorizare importuri prin sigilii electronice cu GPS în portul Constanţa.
Termen: în anul 2024

Propunere 4: Acordarea de credite cu dobândă subvenţionată pentru capital de lucru şi investiţii în ferme. cu marja dobânzii de maxim 2% +ROBOR
Termen: 29 februarie 2024

Propunere 5: Utilizarea suplimentară a cadrului temporar Ucraina pentru acordarea către fermierii pentru plata în regim de urgenţă a sprijinului de 100 euro/ha pentru culturile agricole înfiinţate în toamna anului 2022. In cazul în care, după rectificarea bugetara se vor identifica sume disponibile la MF se va lua in calcul şi compensarea culturilor din primăvara anului 2023
Termen: 31 Mai 2024

Propunerea 6: Actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizelor pentru motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură
Termen: 30 Iunie 2024

Propunerea 7: Modificarea în regim de urgenţă a Ordonanţei 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Echivalarea permisului categoria B cu TR şi a celei B1 cu TRI precum şi înmatricularea utilajelor se vor realiza numai prin supunerea înregistrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV şi respectiv a ITP-ului indiferent de tonaj, cu exonerarea aplicării dispoziţiilor în materie în anul 2024, concomitent cu modificarea corespunzătoare a proiectului de lege aflat în dezbatere în Senatul României
Termen: proxima şedinţă de guvern

Propunerea 8: Asumarea revizuirii şi adoptării legislaţiei necesare, în actualul exerciţiu parlamentar privind durata minimă a contractului de arendă, precum şi concesionarea păşunilor.
Termen: 30 Iunie 2014 - Parlamentul Romaniei

Propunerea 9. Apa gratuită pentru infrastructura principală de irigaţii în anul 2024

Propunerea 10: Subvenţionarea a 50% din costurile suportate cu energia electrică de către OUAI-uri

Propunerea 11: Modificări legislative 2004

Modificări legislative 2024. Modificarea Legii 34/2013 şi Legii 170/2023 şi a Legii 138/2004 asimilarea amenajărilor locale de irigaţii cu subvenţionarea ca şi a OUAI, inclusiv amplasarea de panouri fotovoltaice în amenajările secundare de irigaţii doar cu acordul OUAI -urilor; - Implementarea şi operaţionalizarea Sistemului National de Gestionare a Riscurilor din Agricultură.

Propunerea 12: Ordonanţa de urgenţa privind amânarea ratelor se află în avizare la Consiliul Concurenţei
Termen: proxima şedinţă de guvern

Propunerea 13: Realizarea împreună cu fermierii a unui studiu de impact privind utilizarea sistemului antigrindină din zona Vrancea.

Ministrul a oferit reprezentanţilor celui mai puternic for din agricultură soluţii concrete la problemele cu care fermierii se confruntă: schema de ajutor de stat "Creditul Fermierului" şi creditul agricol pentru capital de lucru şi investiţii în ferme, dar şi amânarea la plată pentru creditele neperformante.

Fermierii au declarat că rezultatele obţinute în urma dezbaterilor le dau încredere că pot găsi în ministrul agriculturii un partener de dialog, ce propune soluţii pentru sustenabilitatea fermierilor.

Cei prezenţi au subliniat că vor urmări îndeaproape realizarea obiectivelor asumate prin procesul verbal semnat la finalul întâlnirii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu