Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 24 ianuarie 2024

28 de controale efectuate de către inspectorii din cadrul ITM Caraș-Severin

În perioada 17 – 20.01.2024 Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș Severin  a desfășurat acțiuni de control în cadrul Campaniei Naționale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile: coafură și alte activități de înfrumusețare - cod CAEN 9602  respectiv activități de întreținere corporală - cod CAEN 9604.

Astfel, inspectorii de muncă au efectuat 28 de controale în urma cărora au dispus 17 măsuri obligatorii cu termene de intrare în legalitate și de respectare pe viitor a dispozițiilor legale, iar unui angajator au aplicat o sancțiune contravențională sub forma avertismentului.

Principalele obiective urmărite au fost:

-identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatorii care desfășoară activități în domeniul activități de coafură și alte activități de înfrumusețare și activități de întreținere corporală;

-identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor și a tinerilor;

-determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în aplicația Revisal și de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială angajatorul își are sediul social;

-creșterea gradului de conștientizare a angajaților și angajatorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă;

-eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.

Deficiențele identificate au fost: neevidențierea orei de începere/sfârșit program de lucru în pontaje; neacordarea sporului pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal; necompletarea regulamentului intern și a contractului individual de muncă cu toate clauzele obligatorii; nestabilirea prin negociere a unui salariu superior celui minim brut pe țară; neîntocmirea programării concediilor de odihnă.                                                      

Reamintim faptul că munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv din cauza consecințelor sociale și economice pe care le produce:

-persoana care prestează muncă nedeclarată este lipsită de protecție socială (lipsa drepturilor conferite de un contract de muncă, cum ar fi cele la concediu remunerat și la concediu medical; lipsa accesului la pensie și la indemnizație de șomaj);

-persoana care prestează munca fără forme legale de angajare nu are siguranța plății muncii prestate, plata făcându-se în funcție de bunăvoința angajatorului;

-angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a responsabiliza pe lucrător pentru eventualele pagube produse de către acesta;

-condițiile precare de muncă pentru lucrători și riscurile pe care acestea le implică pentru sănătatea lucrătorilor;

-fondurile sociale și bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale.    


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu