Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 18 ianuarie 2024

Lansarea programului anual de burse oferite de România, prin intermediul MAE, cetăţenilor străini din statele non-UE pentru anul universitar 2024-2025

Lansarea programului anual de burse oferite de România, prin intermediul MAE, cetăţenilor străini din statele non-UE pentru anul universitar 2024-2025

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a lansat marţi, 16 ianuarie 2024, Programul anual de burse oferite de România cetăţenilor străini din statele non-UE pentru anul universitar 2024-2025, pe baza Hotărârii Guvernului nr. 288/1993 privind şcolarizarea în România a cetăţenilor din alte ţări.

Programul este derulat prin intermediul MAE şi urmăreşte dezvoltarea şi aprofundarea pe termen lung a relaţiilor bilaterale cu statele de provenienţă a studenţilor, precum şi promovarea mai eficientă a instituţiilor de învăţământ superior româneşti la nivel global.

Procedura de accesare a Programului a fost digitalizată integral, prin dezvoltarea de către MAE, cu sprijinul Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) din cadrul Ministerului Educaţiei, a unei platforme online multi-device pentru depunerea şi analizarea candidaturilor pentru acest instrument. Pentru anul universitar 2023-2024, pe platformă au fost depuse peste 50.000 de candidaturi pentru un număr total de 500 de burse.

"Studenţii străini reprezintă o punte de legătură între România şi statele lor de origine şi sunt convinsă că, pe lângă facilitarea formării profesionale a viitoarelor elite intelectuale ale acestora, succesul de care se bucură acest program în ultimii ani, reprezintă şi un model de bună practică în cadrul efortului colectiv de îmbunătăţire a accesului la educaţie la nivel global", a subliniat secretarul de stat pentru relaţii instituţionale Janina Sitaru.

Candidaţii interesaţi de Programul de burse pentru anul universitar 2024-2025 pot accesa platforma online pentru depunerea dosarelor de candidatură fie direct la adresa https://scholarships.studyinromania.gov.ro/, fie prin accesarea site-ului Study in Romania (www.studyinromania.gov.ro) sau a site-ului MAE, secţiunea Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE (https://www.mae.ro/node/10250).

Aplicaţiile individuale ale candidaţilor pot fi încărcate pe platforma online în perioada 16 ianuarie - 16 martie 2024, rezultatele selecţiei urmând a fi anunţate în jurul datei de 15 iulie 2024. Mai multe detalii privind condiţiile de eligibilitate, nivelurile de studii acoperite şi documentele necesare pentru depunerea candidaturilor pot fi obţinute accesând site-urile menţionate mai sus.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu