Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 13 mai 2021

Poşta Română va dezvolta proiecte de cercetare, inovare şi dezvoltare tehnologică cu ajutorul specialiştilor Universităţii Politehnica din Bucureşti

Bucureşti, 12 mai 2021 – Compania Naţională Poşta Română a încheiat astăzi un acord de colaborare cu Universitatea Politehnică din Bucureşti. Prevederile acordului vizează dezvoltarea şi derularea unor proiecte de cercetare ştiinţifică, inovare şi dezvoltare tehnologică cu ajutorul specialiştilor din cadrul Universităţii. Implementarea proiectelor va contribui la modernizarea şi digitalizarea companiei, cât şi la

perfecţionarea continuă a resursei umane, obiective incluse în procesul investiţional demarat în 2020.

          Astfel, Poşta Română şi Universitatea Politehnică din Bucureşti vor încheia contracte pe diverse teme de cercetare precum dezvoltare logistică, robotizare şi automatizare, digitalizare (inteligenţă artificială), identificarea de resurse energetice nepoluante.

          Se vor constitui grupuri de lucru cu specialişti din cadrul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare şi a Facultăţii de Transporturi care vor pune la dispoziţie echipamentele, expertiza şi resursa umană cu înaltă calificare de care dispun şi vor oferi consultanţă tehnică Poştei Române în vederea identificării celor mai bune soluţii pentru proiectele de modernizare şi digitalizare ale companiei.

          Acordul a fost semnat la sediul Universităţii Politehnica din Bucureşti, în prezenţa rectorului Mihnea Costoiu. „Este o iniţiativă importantă prin care dorim să contribuim la dezvoltarea uneia dintre cele mai mari companii naţionale din România. Componentele de digitalizare, automatizare şi implementarea de noi tehnologii în cadrul proceselor companiei sunt exact zonele în care comunitatea noastră are experienţă şi cunoştinţe. Prin experţii universităţii şi laboratoarele de cercetare ultramoderne pe care le-am dezvoltat în ultimii ani, vrem să oferim Companiei Naţionale Poşta Română nu doar soluţii pentru a-şi optimiza activităţile, dar şi noi direcţii şi tehnologii prin care îşi pot diversifica oferta de servicii. Suntem convinşi că prin acest prim pas, dar şi prin implementarea noilor proiecte dezvoltate în comun, vom aduce o contribuţie importantă la dezvoltarea companiei în folosul românilor”, a declarat Mihnea Costoiu, Rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti.

          Directorul Poştei Române, Horia Grigorescu, şi-a exprimat convingerea că semnarea acestui acord de colaborare va genera proiecte şi programe eficiente care să răspundă nevoilor şi intereselor companiei şi care să aibă ca rezultat dezvoltarea şi modernizarea serviciilor poştale oferite publicului.

             „Poşta Română a demarat cel mai vast proces investiţional din ultimele patru decenii, pentru modernizare şi digitalizare. Începerea acestui amplu proces de transformare şi adaptarea serviciilor la ceea ce clienţii solicită reprezintă motorul găsirii unui palier investiţional larg în colaborare cu alte instituţii. Automatizarea proceselor logistice este necesară pentru creşterea operabilităţii, sporirea eficienţei în viteza de prelucrare a volumului de trimiteri, reducerea timpilor de livrare şi creşterea cifrei de afaceri a companiei. Totodată, unul dintre principalele obiective în procesul de modernizare al Poştei Române este digitalizarea, o cerinţă imperativă pentru continuarea activităţii companiei şi pentru a ramâne competitivă cu operatori similari din piaţă. De asemenea, decarbonificarea, înlocuirea etapizată a flotei actuale cu maşini electrice şi hidrogen, toate necesită cercetări pentru care avem nevoie de consultări cu specialişti, iar Universitatea Politehnică din Bucureşti este locul în care găsim oameni cu înaltă calificare pentru proiectele noastre şi un potenţial partener, atât din perspectiva dezvoltării noilor segmente de afaceri şi transformării celor existente, cât şi de aşezare pe fluxurile financiare generate de fonduri europene”, a declarat Horia Grigorescu, Directorul General al Poştei Române.

          De asemenea, în cadrul colaborării, studenţii Facultăţii de Transporturi şi ai Facultăţii de Automatică şi Calculatoare vor avea posibilitatea să efectueze stagii de practică la Poşta Română. Compania va desemna specialişti care vor superviza practica studenţilor.

          Prezenţi la semnarea acordului de colaborare, Ilona Costea, decanul Facultăţii de Transporturi şi Mihnea Moisescu, decanul Facultăţii de Automatică şi Calculatoare s-au arătat încântaţi că pot oferi studenţilor posibilitatea de a participa la stagii de practică, derularea acestui program putând reprezenta o experienţă valoroasă în programul lor de pregătire.

            Despre Compania Naţională Poşta Română

          Poşta Română este cel mai mare operator naţional din domeniul serviciilor poştale şi se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării Inovării şi Digitalizării (93,52%) şi Fondul Proprietatea (6,48%). Compania deţine o reţea de peste 5.600 de subunităţi poştale la nivel naţional, distribuind săptămânal peste 11 milioane de trimiteri poştale. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.

            Pentru detalii: www.posta-romana.ro

 

            Despre Universitatea Politehnică din Bucureşti

          Universitatea Politehnică din Bucureşti (UPB) este cea mai mare universitate tehnică din ţară, având 15 facultăţi şi aproximativ 25.000 de studenţi. Misiunea asumată este aceea de a pregăti specialişti în diferite domenii tehnice, capabili de a utiliza cunoştinţe ştiinţifice, tehnice şi cultural-umaniste valoroase, de a contribui la progresul tehnologic, economic şi social-cultural al societăţii româneşti şi al lumii contemporane. UPB îşi propune să creeze noul profil de universitate tehnică, ce promovează forme de pregătire adaptate cerinţelor unei societăţi în plină competiţie, supusă procesului de integrare în Comunitatea Europeană şi internaţională.

            Pentru detalii: www.upb.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu