În primele luni ale anului, furturile de componente din exteriorul auto au crescut la nivelul județului, catalizatoarele autoturismelor fiind piesele vânate de hoți, în această perioadă.
Autorii acționează în grup de
minim 2 – 3 persoane care, în momentul comiterii faptei, parchează autoturismul cu care se deplaseză lângă autoturismul de pe care sustrag catalizatorul și, în principiu, deschid capota pentru a simula o defecțiune tehnică a propriului autoturism. Pentru tăierea catalizatorului folosesc o cheie specială de tip flex sau un flex cu acumulator, bagându-se sub autoturism sau ridicând autoturismul cu un cric.Dacă, de regulă, când acționează, hoții caută zone mai retrase, fără iluminat puternic sau camere de supraveghere video în preajmă, în cazul furturilor de catalizatoare, cele mai multe fapte semnalate au fost comise în timpul zilei.
Pe piața neagră a catalizatoarelor se conturează profilul a două categorii de persoane: unii care vor astfel de piese pentru metalele prețioase pe care le conțin și alții care caută să profite de cerere de pe piață, catalizatorul putând fi valorificat la un preț de câteva sute de euro.
Persoanele păgubite realizează că ceva nu este în regulă în momentul în care mașina scoate un zgomot nefiresc, noxele ajung în interior, trădând lipsa catalizatorului, sau când ajung la service după ce în prealabil au senzația că motorul pare că se îneacă la schimbarea vitezei.
Este recomandabil ca șoferii să-și parcheze
autoturismul în zone bine iluminate, aproape de intrările clădirilor sau de
drumul public, astfel încât mașina să poată fi observată de cât mai multe
persoane.
Anunțați
imediat Poliția dacă observați orice activitate suspectă în apropierea unui
autoturism.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu