Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 29 mai 2021

AFIR nu tolerează luarea și dare de mită, angajament asumat oficial prin implementarea standardului internațional ISO 37001:2016

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finalizat procedura de achiziție pentru menținerea certificării internaționale a sistemului de management anti-mită, pentru care a obținut, încă din iunie 2019, cerificarea internațională pentru standardul ISO 37001:2016. Astfel, AFIR a semnat cu RINA SIMTEX un contract de prestare de servicii pentru realizarea celui de-al doilea audit de supraveghere, care se va desfășura în perioada 2-8 iunie 2021.

Menținerea certificării internaționale pentru standardul anti-mită pe o durată de 3 ani este condiționată de efectuarea auditurilor de supraveghere la 12 luni, respectiv 24 luni de la data obținerii acestei certificări.

AFIR a manifestat întotdeauna toleranță zero pentru mită, sens în care s-a implicat activ în implementarea și ulterior îmbunătățirea continuă a unui sistem de management anti-mită competitiv și modern la nivelul instituției. Scopul acestui sistem este încurajarea și promovarea unei culturi instituționale anti-mită puternice, menită să descurajeze orice potențiale fapte de mituire.

Politica anti-mită încurajează semnalarea faptelor de mită, în sensul în care orice angajat, contractor, beneficiar sau terț  poate sesiza imediat orice solicitare directă sau indirectă de oferire, promitere, dare, acceptare a unui avantaj necuvenit de orice valoare, financiar sau nefinanciar, de recompensare a unei persoane prin plăți, bunuri, călătorii, asistență personală sau alte beneficii pentru o persoană sau rudele sale, cu scopul de a acționa sau a nu acționa în legătură cu îndeplinirea sarcinilor specifice. Aceste sesizări pot fi transmise prin intermediul adresei de e-mail sesizare.mita@afir.info, garantând în același timp anonimatul sesizorului.

     „Prevenirea și eliminarea faptelor de luare și dare de mită necesită un efort continuu și asumat. Rezultatul pe care vrem și trebuie să îl obținem este o relație corectă cu beneficiarii și solicitanții și mai ales să le putem oferi egalitatea de șanse pe care fiecare dintre ei trebuie să o aibă. Agenția a depus în permanență eforturi în vederea prevenirii și combaterii faptelor reprobabile de corupție și va continua să implementeze toate instrumentele de management pentru atingerea acestor obiective” a declarat Mihai MORARU, Director general AFIR.

     Unul dintre principalele roluri ale sistemului de management anti-mită constă în implementarea unor controale adecvate la nivelul activităților specifice desfășurate de Agenție, menite să crească șansele de detectare, dacă este cazul, a faptelor de mită.

     Implementarea sistemului de management anti-mită înseamnă atât întărirea măsurilor de siguranță deja existente, cât și adoptarea unora specifice. Dintre măsurile specifice politicii anti-mită enumerăm: desemnarea unui responsabil de conformare și monitorizare anti-mită care să supervizeze conceperea și implementarea acestui sistem de management, conștientizarea periodică a angajaților, realizarea analizei riscului de mită, stabilirea unor politici de raportare, monitorizare și investigare a semnalărilor de mită, precum și de audit intern.

            În vederea reducerii riscului de apariție a mitei dar și a creșterii încrederii instituționale, Politica anti-mită a fost publicată pe site-ul oficial al instituției www.afir.info și a fost comunicată principalilor colaboratori în vederea conformării.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu