Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 2 mai 2021

Educaţie cu drona: metoda inovatoare prin care elevii vor învăţa despre sustenabilitate


Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, în parteneriat cu Asociaţia Cartierul Creativ Carolina şi Aspire Teachers, a lansat astăzi proiectul "Educaţie la Înălţime". Formatul inovator, testat anterior într-un proiect pilot, presupune organizarea unor lecţii din zone spectaculoase de unde vor fi transmise LIVE inclusiv imagini filmate cu drona. Scopul este de a oferi acces tuturor elevilor la conţinut educativ atractiv despre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă.

"De fiecare dată când vorbesc despre cele 17 Obiective pentru Dezvoltare Durabilă, ţin să scot în evidenţă importanţa educaţiei şi a sănătăţii. În ultimul an s-a accentuat şi mai mult nevoia de a ne apropia mai mult asupra acestor domenii. Atât orele clasice cât şi cele online pot fi mai interesante dacă se fac într-un mod inovator. Venim în sprijinul elevilor şi profesorilor din toată ţara care vor avea acces la lecţii dinamice cu exemple practice astfel încât să înveţe mai multe despre lumea din jurul lor, despre dezvoltare durabilă. Aceasta este motivul pentru care Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă s-a implicat pentru extinderea la nivel naţional al proiectului Educaţie la înălţime. Vom continua să susţină iniţiative prin care să dezvoltăm cele mai bune instrumente pentru educaţia generaţiilor viitoare.", a declarat Laszlo Borbely

La conferinţa de lansarea proiectului au mai participat domnul Zoltan Kallos, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, iniţiatorii proiectului şi o parte dintre profesorii implicaţi în realizarea lecţiilor.

Lecţiile realizate vor include şi activităţi nonformale, precum experimente, jocuri şi sarcini interesante. Obiectivele proiectului lansat astăzi sunt:

* familiarizarea elevilor cu obiectivele de dezvoltare durabilă, într-un mod care pune în valoare competenţe de secol 21, în special colaborarea şi gândirea critică,

* promovarea unor lecţii interactive centrate pe elev, care folosesc cele mai noi tehnologii,

* crearea unor lecţii-model accesibile tuturor profesorilor din ţară.

Cine poate participa

Lecţiile sunt realizate de către profesori şi învăţători dedicaţi din toate cele opt regiuni de dezvoltare economică a României, fiecare transmiţând lecţii din zona sa. Profesorii vor fi selectaţi din reţeaua Aspire Teachers, o comunitate de profesori excelenţi, lideri în comunităţile lor, dedicaţi şi adaptaţi noilor generaţii, dar şi din alte reţele de profesori valoroşi.

Profesorii-gazdă pot fi profesori cu elevi în clasele III-IV sau V-VII din orice şcoală din România care vor să primească în direct lecţiile transmise live.

Cele opt lecţii vor fi realizate în perioada martie-iunie 2021, după un calendar clar al transmisiunilor. O clasă-gazdă are nevoie doar de un videoproiector, un laptop conectat la internet şi multă curiozitate.

Prima lecţie va fi transmisă pe 6 mai. Pentru a primi informaţiile de conectare şi pentru a rămâne la curent cu evoluţia proiectului, un profesor sau un director de şcoală poate completa un scurt formular: http://bit.ly/3lf3aPN

Un exemplu de lecţie este disponibil aici: https://www.youtube.com/watch?v=zJ8L-FzuoRQâ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu