Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 18 martie 2021

Băile Herculane în atenția Consiliului Județean Caraș-Severin


Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca și noul architect șef al județului, Luminița Munteanu au reușit să-i aducă, astăzi, 17 martie, pentru prima dată la aceeași masă pe directorul Administrației Bazinale de Apă Banat Timișoara, Caius Parpală, directorul Direcției pentru Cultură Timiș, Sorin Predescu, primarul orașului Băile Herculane, Cristian Miclău și inițiatorii Herculane Project. A mai răspuns invitației și ing. Marius Pascariu, specialist în momumente istorice.

Organizată în Băile Herculane, întâlnirea a avut ca scop găsirea de soluții pentru

regularizare curs Cerna, de la baraj Hidroelectrica până la râul Belareca și identificarea posibilităților de reabilitare a Băilor Neptun.

 

Situația a fost amplu dezbătută, cu argumente și informații aduse de fiecare dintre interlocutori, cu soluții și asumări. Se impune consolidarea malurilor râului Cerna ținand cont de gradul de afectare a fundațiilor clădirilor și implicit cea a monumentului istoric Băile Neptun. În cazul acestui obiectiv, aflat în administrarea primăriei, problema o reprezintă starea de degradare a imobilului.

 

Urmarea discuțiilor de astăzi, Primăria Băile Herculane va face o nouă expertiza tehnică care să arate aspectele urgente pentru care se impune intervenție. În paralel, se va iniția o hotărâre de Guvern pentru a trece malurile râului Cerna în administrarea ABA Banat care va demara proiectul pentru stabilizarea acestora, de la baraj Hidroelectrica până la râul Belareca.

 

În cazul monumentul istoric Băile Neptun se vor căuta surse de finanțare, urmând a fi inițiate demersuri pentru rezolvarea aspectelor juridice, documentații ale clădirii și a terenului, dar și cele privind consolidarea versantului din spatele obiectivului, teren ce aparține Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

 

Inițiativa de astăzi a Consiliului Județean Caraș-Severin a fost posibilă și ca urmare a faptului că Primăria orașului Băile Herculane a transferat administrației județene, începând cu data de 10.03.2021, competența emiterii documentelor de urbanism.

 

Serviciul Comunicare


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu