Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 24 martie 2021

AquaSensTim, simpozion online la UPT dedicat Zilei Mondiale a Apei

Facultatea de Chimie Industrialǎ şi Ingineria Mediului, Departamentul de Chimie Aplicată și Ingineria Compușilor Anorganici și a Mediului din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara, împreună cu partenerii săi - Aquatim SA, Primăria Municipiului Timișoara - Direcția de Mediu, Fundația Aquademica, AGIR - Filiala Timișoara, Societatea Națională de Știința și Ingineria Mediului, Liceul Tehnologic AZUR din Timișoara și Liga Studenților Chimiști din Timișoara – a organizat

luni, 22 martie 2021, Simpozionul on-line APA - ESENȚA VIEȚII (AquaSensTim), pentru a celebra Ziua Mondială a Apei.

Manifestarea și-a propus să reunească, în acord cu obiectivul principal al Zilei Mondiale a Apei din anul 2021 - Valuing Water, profesioniști din domeniul apei, cadre didactice universitare și din învățământul preuniversitar, oameni de cultură, studenți și elevi, pentru împărtășirea diferitelor abordări ale tematicilor simpozionului.

Mesajul transmis în acest an de UNEP (Programul Națiunilor Unite pentru Mediu) - “Valuing water- Prețuiește apa” - a fost preluat în cadrul Simpozionului AquaSensTim - editia I - Apa prețuită în centrul vieții îmbunătățite (ApaVie) și a devenit apelul lansat la conștiința fiecăruia dintre noi despre valoarea apei. Pentru oameni diferiți, apa poate înseamna altceva, continuă mesajul UNEP, dar APA înseamnă VIAȚĂ pentru TOȚI, iar cunoașterea și preocupările noastre pentru apă ar trebui să fie incluse în etosul educației cetățenești, în felul nostru de a fi.

            Ținând cont de generozitatea apei față de noi și a mesajului-apel din acest an pentru Ziua Mondială a Apei, această ediție a simpozionului a fost dedicată unui spectru larg de tematici, diferitelor abordări, povești, gânduri și sentimente față de ceea ce înseamnă apa în viața noastră.  Simpozionul a adus împreună profesioniști din domeniul apei, cadre didactice universitare și din învățământul preuniversitar, studenți și elevi, pentru a împărtăși din experiența fiecăruia ideile, atitudinile și acțiunile legate de apă, arătând că că există preocupare pentru a învăța despre apă și a o prețui.

Lucrările prezentate în cadrul simpozionului au abordat teme legate de calitatea apei, poluarea resurselor de apă, gestionarea alimentării cu apă, tehnologii moderne de tratare și epurare a apei, apa și sănătatea, managementul apei și al dezastrelor, managementul irigațiilor, gestionarea bazinelor hidrografice, managementul și conservarea apelor subterane, știința apei, apa și energia, dar și prezența apei în cultură și artă.

Departament Comunicare si Imagine


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu