Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 4 aprilie 2018

Judeţul Caraş-Severin este, în această săptămână, gazda etapei naționale a Olimpiadei de Servicii


Judeţul Caraş-Severin este, în această săptămână, gazda etapei naționale a Olimpiadei de Servicii, pentru disciplinele din aria curriculară „Tehnologii”. Pentru ca şederea oaspeţilor să fie una cât mai plăcută, organizatorii au pregătit un program amplu. Organizatorii le-au pregătit participanţilor un program variat. Astfel, după deschiderea oficială a Olimpiadei, după susţinerea primei probe a concursului şi după spectacolul extraordinar de marţi seara, desfăşurat la Cinema Dacia, elevii olimpici au avut, miercuri, o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei publice judeţene şi locale.


”Am vrut să le vorbim oaspeţilor noştri despre judeţul Caraş-Severin şi am făcut acest lucru prin intermediul imaginilor, prezentându-le documentarul realizat de regizorul Sabin Dorohoi, intitulat Drumul Romanilor. În acest fel, ei au putut descoperi o parte din frumuseţile judeţului nostru, o altă parte urmând să o cunoască în urma excursiei programată astăzi la Cascada Bigăr, la complexul mulinologic Eftimie Murgu, la Oraviţa, unde vor vizita cel mai vechi teatru din ţară, ori la Ochiul Bei. Şi pentru că joi se desfăşoară cea de-a doua probă a fazei naţionale a Olimpiadei de Servicii, le doresc tututor mult succes şi fie ca cel mai bun să câştige!”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.
În competiţie sunt angrenaţi 146 de elevi, din 40 de județe ale ţării și din municipiul București. Concursul se adresează elevilor din clasele a XI-a și a XII-a de la liceele cu profil economic, comerţ şi turism.
”Mă bucur că judeţul nostru este gazda dumneavoastră, a celor mai buni în materie de ‚servicii, un domeniu deosebit de important, şi sunt convins că vă veţi simţi bine aici şi mai ales că veţi reveni într-o zi în Caraş-Severin. Vă doresc o şedere plăcută şi succes la această fază importantă a olimpiadei!”, a afirmat prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu, prezent la întâlnirea cu elevii.
La rândul său, primarul Reşiţei le-a vorbit oaspeţilor despre înfiinţarea şcolii duale în municipiul de pe Bârzava.
”De un an, noi am instituit şcoala duală, la Reşiţa, pe diverse meserii, în colaborare cu diferiţi agenţi economici. Am început cu 131 de elevi, în primul an, iar pentru anul viitoar şcolar avem deja solicitări pentru 264 de elevi. Eu cred că s-a făcut o greşeală în ultimii 10 – 15 ani, atunci când nu s-a mai pus accent pe şcolile profesionale”, a spus primarul Ioan Popa.
Prin organizarea acestui eveniment național s-a dorit şi o promovare a Banatului de munte, prin prezentarea frumuseților sale naturale, a obiceiurilor și a tradițiilor locale.
”Copiii spun că trăiesc o poveste frumoasă la Reşiţa, că sunt încântaţi şi cred că vor povesti despre locurile şi despre oamenii de aici. De asemenea, cred că se vor întoarce cu mult drag. Deci Reşiţa şi judeţul Caraş-Severin pot fi revitalizate şi prin astfel de acţiuni, iar pentru aceasta este momentul să punem toţi umărul”, a precizat inspectorul şcolar general al ISJ Caraş-Severin, prof. Ioan Benga.


                                                                                                          Biroul de Presă 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu