Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 5 mai 2017

Ziua Internaţională a Păsărilor Migratoare


Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin  anunţă publicului celebrarea Zilei Internaţionale a Păsărilor Migratoare.
Această zi se sărbătoreste anual, în preajma zilei de 10 mai, printr-o campanie globală de conştientizare coordonată de UNEP/ Secretariatul Acordului privind conservarea păsărilor de apă migratoare african euro-asiatice (AEWA) cu scopul utilizării durabile a resurselor naturale, protejării păsărilor migratoare şi a habitatelor de cuibărire și hrănire a acestora. 
Anul acesta celebrarea „ Zilei Internaţionale a Păsărilor Migratoare„ are ca temă: „Viitorul lor este și viitorul nostru – o planetă sănătoasă pentru păsările migratoare„.
Păsările migratoare constituie o parte importantă a biodiversităţii globale care, în baza prevederilor Convenţiei privind Diversitatea Biologică, trebuie să fie conservată în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare. Ele sunt deosebit de vulnerabile datorită faptului că migrează pe distanţe lungi, unele specii fiind dependente de zonele umede care se degradează datorită activităţilor antropice nesustenabile. Anual, milioane de păsări dispar din cauza braconajului, capturării şi comerţului ilegal sau sunt afectate de poluare, defrişări, dezvoltarea infrastructurii, schimbările climatice, pierderea habitatelor de cuibărire şi de hrănire.
Un număr foarte mare de specii de păsări sunt ameninţate cu dispariţia, de aceea orice capturare de păsări migratoare trebuie să fie făcută luând în considerare caracteristicile biologice şi starea lor de conservare pe întregul areal de răspândire. În România există 12 specii de păsări considerate ameninţate la nivel internaţional, iar suprafaţa ariilor protejate depăşeste cu puţin 17 % din teritoriul ţării.
În judeţul Caraş-Severin au fost declarate  7 arii de protecţie specială  avifaunistică care au ca scop protecţia şi conservarea speciilor de păsări care la nivel european sunt rare sau pe cale de dispariţie.
Pe teritoriul judeţului putem observa o multitudine de specii de păsări migratoare, dintre care menţionăm: barza albă, barza neagră, raţa roşie, raţa cârâitoare, raţa pestriţă, raţa fluierătoare, raţa suliţar, raţa lingurar, acvila ţipătoare, vânturelul mic, cufundar polar, cormoranul pitic, stârc pitic, stârc roşu, stârcul cenuşiu, erete de stuf, egretă mică, egretă mare, pescăruş albastru, uliu păsărar, uliul porumbar, şoim dunărean, şoim călător.
Pentru a marca acest eveniment se vor organiza o serie de activităţi educaţionale în vederea conştientizării nevoii de protejare a păsărilor migratoare si a habitatelor lor. Astfel, elevii vor avea ocazia să vizioneze diferite proiecţii si prezentări power-point, având ca temă păsările migratoare şi  conservarea speciilor de păsări sălbatice din judeţul Caraş-Severin, după cum urmează:
 - în data de 10 mai :
-         Colegiului Naţional „Mircea Eliade” Reşiţa ora 11 – APM CS
-         Şcoala Gimnazială  ,,Atanasie  Cojocaru” din  Pojejena - Administraţia Parcului Natural Porţile de Fier – ora 10.
 COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu