Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 23 mai 2017

„10 pentru educație”: La UVT se generează soluții inovative pentru ameliorarea actului didactic

UVT, prin Departamentul de Științe ale Educației, a lansat în 2016 un nou model de colaborare cu mediul educațional preuniversitar, „10 pentru educație”. Vorbim despre o serie de 10 forumuri de dezbatere, pe 10 teme actuale, 10 întrebări și 10x10 soluții, toate acestea fiind dedicate profesorilor din preuniversitar.


O nouă ediție are loc în perioada 22-26 mai. Participă mai mult de 175 de cadre didactice din județele Timiș, Caraș-Severin, Arad și Mehedinți, punând bazele unor comunități de învățare ale practicienilor reflexivi, comunități care să genereze soluții inovative pentru ameliorarea actului didactic și a prestației didactice.

Această serie de workshop-uri se înscrie în ciclul evenimentelor derulate de Departamentul de Științe ale Educației cu ocazia celebrării a 20 de ani de la înființare. Mai multe detalii se găsesc pe site-ul https://fsp.uvt.ro/.

Temele abordate:
- Cine sunt eu? Statutul identitar și ambivalența atitudinală la adolescenții cu dezabilități. Lect. dr. Claudia Borca;
- Educația non formală pentru dezvoltarea personală. Conf. dr. Elena Danciu;
- Funcții ale comportamentelor agresive. Implicații pentru intervenție. Lect. dr. Ioana Dârjan;
- Școli și licee "de elită" din Timișoara. Conf. dr. Mihai Predescu;
- Educație și cultură. Lect. dr. Sorin Predescu;
- Diferențiere și adaptare curriculară în clasa integrată. Lect. dr. Anca Luştrea;
- Leadership vs. management. Conf. dr. Ionel Moș;
- Comunicarea didactică eficientă, factor al reușitei școlare. Asist. dr. Ramona Tutunaru;
- Subiectivitate și subiectivism în evaluarea rezultatelor elevilor. Lect. dr. Otilia Bersan;
- Educația copiilor dotați și talentați: resurse și strategii de obiectivare. Lect. dr. Claudia Borca;

Continuăm un proiect care în 2016 și-a dovedit eficiența atât prin numărul de solicitări, cât și prin rezultatele acestuia. Acțiunea este parte a strategiei noastre de colaborare cu învățământul preuniversitar, de sprijinire a cadrelor didactice care doresc să se perfecționeze. Cunoaștem importanța formării continue a profesorilor. O aplicăm în mod curent în comunitatea noastră academică, iar prin aceste acțiuni ne adresăm colegilor din preuniversitar. Subiectele abordate sunt de actualitate și au fost gândite pentru a răspunde noilor provocări din educație, spune rectorul UVT, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Inițiativa voluntară a membrilor Departamentului de Științe ale educației a fost foarte bine primită de colegii din mediul preuniversitar. La precedentele două ediții derulate în 2016 s-au identificat interese de formare, perfecționare și dezvoltare profesională punctuale, s-a reflectat asupra modalităților de formare profesională relevantă pentru cadrele didactice, pentru beneficiul elevilor. Toate atelierele au fost interactive și centrate pe nevoile de formare ale participanților, cu un accent suplimentar pe formarea de abilitați didactice și manageriale.


În acest fel, UVT încearcă să ajungă la o înțelegere comună a problemelor din mediul educațional și la o abordare complementară din partea cadrelor didactice din mediul universitar și preuniversitar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu