Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 7 octombrie 2016

Proiectul „Iubirea e arta, nu sclavie!”

Centrul Regional Timisoara din cadrul Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane împreună cu partenerii săi: Centrul AIDRom  Timisoara, Institutia Prefectului  Timis, Fundatia Missio Link International, Institutia Prefectului Caras-Severin, Fundatia Pro Prietenia Arad au demarat un proiect de prevenire cu ocazia Zilei Europene de Lupta Impotriva Traficului de Persoane, sub sloganul „Iubirea e arta, nu sclavie!”
Desemnarea datei de 18 octombrie ca Zi Europeana de Lupta Impotriva Traficului de Persoane este un pas important intreprins de catre Comisia Europeana in anul 2007 pentru prevenirea si combaterea traficului de persoane, urmarindu-se cresterea gradului de constientizare a populatiei asupra acestui fenomen.
In acest context, la nivel local, Centrul Regional Impotriva Traficului de Persoane Timisoara impreuna cu Institutia Prefectului Judetul Caras-Severin vor organiza in data de 10.10.2016, incepand cu ora 1030, la sediul Palatului Administrativ, Sala de Protocol – Cabinet Prefect, o intalnire a grupului de lucru interinstitutional impotriva traficului de persoane, constituit la nivelul judetului Caras-Severin, grup din care fac parte institutii guvernamentale si organizatii nonguvernamentale.
De asemenea, incepand cu ora 1300 la sediul Inspectoratului Scolar al Judetului Caras- Severin va avea loc o proiecte de film pe tema traficului de persoane, publicul tinta fiind elevii scolilor din judetul Caras-Severin.
 In anul 2015, in zona de competenta a Centrului Regional Timisoara (judetele Timis, Caras- Severin si Arad) s-a evidentiat o crestere a numarului de victime ale traficului de persoane, fiind idetificate un numar de 106 victime (fata de 92 victime identificate in anul 2014). Dintre acestea, un numar de 54 victime au fost exploatate prin munca si 50 victime au fost exploatate sexual. Cea mai mare parte a victimelor provin din mediul urban. Din punct de vedere al locului exploatarii, cele mai multe victime au fost exploatate in Romania (trafic intern), in Italia, Danemarca, Germania, Franta, Irlanda.
 „Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane este Coordonator Naţional al aplicării politicilor în domeniul luptei împotriva traficului de persoane având rolul de a desfăşura activităţi de prevenire şi monitorizare a acestui fenomen infracţional”.

Pentru informaţii suplimentare, persoana de contact: inspector de specialitate CORDUN ANA MARIA,  e-mail: anitp.timisoara@mai.gov.ro, telefon: 0725.576.669

Website: http://anitp.mai.gov.ro/ro/
Facebook: https://www.facebook.com/Agentia-Nationala-Impotriva-Traficului-de-Persoane-303152213409/ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu