Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 24 octombrie 2016

Serviciul Public de Ocupare va oferi pachete de măsuri integrate grupurilor vulnerabile și va încuraja mobilitatea forței de muncă

Strategia politicilor de ocupare și cea de reformă a Serviciului Public de Ocupare (SPO) au fost dezbătute joi, 22 septembrie 2016, de conducerea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă cu reprezentanții structurilor teritoriale, în cadrul unei întâlniri de lucru la care a participat și ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dragoș Pîslaru.
Ministrul Muncii a transmis că SPO trebuie să pună accent pe oferirea de servicii integrate grupurilor vulnerabile, persoanelor care sunt greu şi foarte greu ocupabile, explicând că acestea trebuie să fie identificate, trebuie să se stabilească problemele lor, în funcție de care să li se ofere servicii de profilare, de acompaniere.
“Sunt milioane de oameni care au vulnerabilităţi: fie sunt în sărăcie, fie sunt cu dizabilităţi, fie sunt privaţi de diverse posibilităţi de a accede la o viaţă decentă, sunt marginalizaţi şi ieşiţi din circuitul economic”, a adăugat ministrul Muncii, subliniind că este rolul SPO să identifice aceste persoane și să găsească soluții pentru integrarea lor pe piața muncii.
Acesta a menționat că trebuie avut în vedere avantajul competitiv al ţării noastre și este nevoie ca structurile de specialitate să se concentreze pe dezvoltarea de competenţe a forței de muncă, eficienţă şi competitivitate, iar un rol important îl vor juca agențiile județene de ocupare a forței de muncă.
Pe de altă parte, ministrul Muncii a arătat că trebuie luate măsuri pentru creșterea mobilității forței de muncă la nivel național având în vedere nevoia diferită de ocupare de la un județ la altul.
“Este o problemă de cantitate în ceea ce priveşte populaţia activă, în perspectivă ne vom confrunta cu un deficit de forță de muncă și, în același timp, există o problemă de calitate a forţei de muncă, de competenţe. Nu sunt mulţi oameni activi în piața forței de muncă, iar o mare parte nu este pregătită pentru structura economică spre care România tinde”, a declarat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.
În prezent se lucrează la modificarea prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forței de muncă în vederea încurajării mobilității persoanelor aflate în cătuarea unui loc de muncă.
Totodată, Marcel-Dumitru Miclău, președintele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), a pus accentul pe problematica tinerilor, arătând că procentul celor neocupați este în continuare foarte mare și că este nevoie ca ei să beneficieze de sprijin, mai ales că mulți nu sunt pregătiți suficient să intre pe piața forței de muncă.
Proiectele finațate din fondurile europene vor oferi posibilitatea dezvoltării serviciilor integrate, realizarea parteneriatelor cu mediul academic, ONG-urile, cu instituții de pe plan local pentru a oferi servicii atât pentru tinerii Neets cât și tuturor categoriile vulnerabile.
Întâlnirea de lucru pentru dezbaterea strategiei politicilor de ocupare și cea de reformă a SPO a avut loc la Centru Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu al ANOFM de la Râşnov, județul Brașov.




Serviciul Comunicare şi Secretariatul Consiliului de Administraţie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu