Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 11 octombrie 2016

13 octombrie 2016, Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

 Ziua de 13 octombrie a fost declarată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale în scopul conştientizării riscurilor posibile şi informării corecte a cetăţenilor, în vederea luării măsurilor necesare privind prevenirea, pregătirea pentru dezastre şi limitarea efectelor negative ale acestora.  
Specialiştii dau diferite definiţii dezastrelor, dar toate reflectă gravitatea consecinţelor manifestării acestor fenomene: “o gravă întrerupere a funcţionării unei societăţi, generând pierderi umane, materiale sau modificări nefaste ale mediului, care nu poate fi refăcută prin resursele acesteia” sau “fenomene naturale distructive de origine geologică sau meteorologică, ori îmbolnăvirea unui număr mare de persoane sau animale, produse în mod brusc, ca fenomene de masă” (cutremure, alunecări şi prăbuşiri de teren, inundaţii şi fenomene meteorologice periculoase, epidemii, epizootii).

În urma intensificării agresivităţii fenomenelor meteorologice periculoase, ca urmare a schimbărilor climaterice, la nivelul judeţului nostru, dezastrele s-au materializat sub forma inundaţiilor care au provocat pagube materiale însemnate în acest an şi care trebuie să reprezinte un semnal de alarmă pentru întreaga comunitate.
Pentru aniversarea Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin organizează, anul acesta, o serie de activităţi specifice.
Joi, 13 octombrie 2016, în intervalul orar 11:00-14:00, la sediul inspectoratului din Reşiţa, se vor „deschide porţile” pentru grupuri organizate de elevi. Se vor prezenta materiale informative pentru creşterea nivelului de conştientizare a riscurilor generatoare de dezastre naturale, pentru însuşirea regulilor de comportare în momentul producerii acestora şi se vor efectua exerciţii de evacuare.
Tot în data de 13 octombrie 2016, la Oţelu Roşu, Detaşamentul de Pompieri Caransebeş împreună cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă şi Primăria oraşului Oţelu Roşu vor organiza pentru elevii claselor I-VIII lecţii deschise pe tema dezastrelor, prezentând modul corect de comportare în aceste situaţii, precum şi exerciţii demonstrative: evacuarea pe geam a unei persoane rănite folosind metoda alunecarea tărgii pe scara culisantă, extragerea unei victime surprinse sub dărâmături în urma unui cutremur prin utilizarea drujbei pentru beton, stingerea unui incendiu cu ajutorul stingătoarelor P6, pentru ca elevii să înveţe utilizarea corectă a unui stingător şi prezentarea metodelor de stingere a unui incendiu de ulei (la Casa de Cultură, începând cu ora 10.00).
Lecţii deschise pe tema dezastrelor şi exerciţii de evacuare în caz de cutremur vor fi susţinute şi de cadrele Inspecţiei de Prevenire, cu ocazia controalelor efectuate la mai multe şcoli din judeţ în perioada următoare.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin vă reaminteşte că  reducerea riscurilor dezastrelor constituie o responsabilitate comună - atât a autorităţilor, a instituţiilor cât şi a cetăţenilor - şi doar printr-o implicare reală şi conjugată se poate împiedica transformarea riscurilor în dezastre. Apărarea împotriva acestor riscuri presupune în primul rând cunoaşterea acestora. Informarea corectă conduce la un mod de comportare adecvat, eficient şi rapid care poate reduce semnificativ pierderea de vieţii omeneşti şi poate limita considerabil pierderile materiale. Prin cunoaştere devenim mai puţin vulnerabili în faţa dezastrelor.
                                                                                               Compartimentul Informare si Relaţii Publice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu