În perioada 01.06-31.08.2016, s-a desfăşurat o tematică proprie
de control privind verificarea respectării prevederilor
legale privind protecţia consumatorilor în unităţile de alimentaţie publică şi
în magazine la comercializarea
produselor alimentare uşor perisabile
A.
unităţile
de alimentaţie publică ( unităţi fast- food- restaurant auto-servire, bufet tip
expres, pizzerie, snack-bar etc- restaurante, terase, rotiserii, braserii,
berarii, etc.) atât din mediul urban cât si din mediul rural.
şi
B.
unităţile
de comercializare ;
Acţiunea de control s-a desfăşurat la 66 de
operatori economici după cum urmează:
A. 20 de unităţi de alimentaţie publică (
unităţi fast- food- restaurant auto-servire, bufet tip expres, pizzerie,
snack-bar etc- restaurante, terase, rotiserii, braserii, berarii, etc.) atât
din mediul urban cât si din mediul rural.
B. 46 de unităţi de comercializare;
Au fost urmărite în principal următoarele aspecte:
1. Calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) şi a
băuturilor comercializate:
- existenţa documentelor de
provenientă;
- verificarea directă a
caracteristicilor organoleptice ale alimentelor, respectiv, a mâncărurilor
preparate existente la comercializare ( depistarea alimentelor perisabile
din punct de vedere microbiologic, la care calitatea a fost deteriorată prin
neasigurarea regimului termic impus sau declarat) ;
-
starea ambalajelor (integritate,
etanşeitate);
-
încadrarea în cantitatea netă, respectiv
volumul net, declarate;
- încadrarea în data
durabilităţii minimale, respectiv data limită de consum (termen de
valabilitate) atât pentru alimentele comercializate, ca atare, cât şi pentru
cele preparate (comercializarea lor în ziua în care au fost preparate);
-
respectarea
reţetelor de fabricaţie pentru mâncărurile preparate;
Ø Şase operatori economici, vânzători en-detail, au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în
cuantum total de 18000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 18 din OG nr. 21/1992
actualizată, pentru că la data şi ora controlului expunea la comercializare
produse alimentare (carne de pasăre, mezeluri, napolitane, prăjituri), ambalate
în pungi de plastic, cu etichetă de
produs incompletă şi/sau fără elemente de identificare şi caracterizare şi
etichetă de produs, iar produsele cu abateri în cantitate de 7 kg şi valoare de
80 lei au fost oprite temporar de la comercializare până la remedierea
deficienţelor de etichetare.
Ø Şase operatori economici, vânzători en-detail, au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în
cuantum total de 12000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 20 alin. 5 din
OG nr. 21/1992 actualizată, pentru că la data şi ora controlului expunea la
comercializare produse din carne, dulciuri, biscuţi , produse de patiserie,
etc., ambalate în pungi de plastic, cu elemente de identificare şi
caracterizare şi etichetă de produs care nu erau traduse în limba română, iar
produsele cu abateri în cantitate de 57 kg şi valoare de 486 lei au fost oprite
temporar de la comercializare până la remedierea deficienţelor de etichetare.
Ø Doi operatori economici, vânzători en-detail, au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în
cuantum total de 12000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 7 lit. b) prima
liniuţă din OG nr. 21/1992 actualizată, pentru că la data şi ora controlului
expunea la comercializare produse uşor perisabile fără a respecta condiţiile de păstrare şi
depozitare prescrise de producător, produsele cu abateri în cantitate de 25 kg
şi valoare de 240 lei au fost oprite definitiv de la comercializare.
2.
Condiţii de expunere,
prezentare şi comercializare ale alimentelor în unităţile de alimentaţie
publică
- respectarea prevederilor
legale la transportul şi depozitarea alimentelor ( capacitate de depozitare,
starea ambalajelor, respectarea temperaturii de transport/ depozitare /
expunere, dotarea spaţiilor de depozitare, etc);
-
starea vaselor şi ustensilelor din bucătării şi a
veselei de servire;
-
încadrarea în
cantitatea netă, respectiv volumul net,
declarate;
Ø Doi operatori economici, prestatori de servicii alimentare, au fost
sancţionaţi contravenţional cu amendă în cuantum de 2000 lei , pentru că la
data şi ora controlului utilizau în blocul alimentar materii prime cu etichetă
de produs incompletă, motiv pentru care produsele cu abateri de etichetare în
cantitate de 5 kg şi valoare de 100 lei au fost oprite temporar de la
comercializare.
Ø Trei unităţi de
alimentaţie publică au fost sancţionate contravenţional cu amendă în cuantum
total de 16000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 9 din OG nr. 21/1992
actualizată, pentru că la data şi ora aveau un comportament incorect faţă de
consumatori prin faptul că nu puteau onora comenzile pentru preparatele
culinare specificate în lista meniu, iar unele preparate culinare nu respectau
gramajul declarat şi specificat în lista meniu.
3. Verificarea respectării prevederilor legale privind informarea
consumatorilor, pentru:
-
alimentele
şi băuturile comercializate ca atare;
-
mâncărurile
şi alimentele utilizate la prepararea mâncărurilor;
Ø Patru unităţi de alimentaţie publică au fost au fost sancţionate
contravenţional cu amenzi în cuantum total de 4000 lei , conform prevederilor
art. 50 alin. (1) lit. (d) din O.G. nr. 21/1992 actualizată pentru faptul că la
data şi ora controlului nu aveau menţionaţi în lista meniu factorii alergeni
aferenţi preparatelor culinare din această listă meniu.
4. Afişarea preţurilor, astfel:
-
preţul cu amănuntul;
Ø Şase operatori economici, vânzători
en-detail, au fost sancţionaţi contravenţional cu 3 avertismente şi 3 amenzi în
cuantum de 1500 lei pentru încălcarea prevederilor art. 4 alin. 1 din HG nr.
947/2000 actualizată, pentru că la data şi ora controlului expuneau la
comercializare produse alimentare comercializate vrac, la care nu afişau la loc
vizibil preţul pe unitatea de măsură.
Ø Cinci operatori economici, vânzători
en-detail, au fost sancţionaţi contravenţional cu 5 amenzi în cuantum total de 5000
lei pentru încălcarea prevederilor art. 25. OG nr. 21/1992 actualizată, pentru
că la data şi ora controlului expuneau la comercializare produse alimentare la
care nu afişau la loc vizibil, lizibil şi într-o formă neechivocă preţurile.
Ø Doi operatori economici, vânzători en
detail, au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în
cuantum total de 8000 lei pentru că la data şi ora aveau un comportament
incorect faţă de consumatori prin faptul că nu informau corect şi complet
consumatorii cu privire la promoţiile practicate şi preţurile promoţionale ale
produselor comercializate.
-
existenţa, după caz, a listei
meniu, a listelor afişate sau a etichetelor cu preţurile preparatelor şi a
băuturilor oferite consumatorilor în unităţile de alimentaţie publică;
Ø Şapte unităţi de alimentaţie publică au fost sancţionate contraventional
cu 4 avertismente şi 3 amenzi în cuantum total de 3000 lei pentru neafişarea preţurilor într-o formă neechivocă şi neprecizarea
gramajelor preparatelor din lista meniu .
5.
Legalitatea funcţionării
unităţilor (afişarea, în mod vizibil, a denumirii
unităţii, afişarea şi respectarea orarului de funcţionare, afişarea numărului
de telefon al ANPC conform prevederilor Ordinului ANPC nr. 72/2010).
Ø Doi operatori economici au fost sancţionaţi contravenţional cu 2 amenzi
contravenţionale în cuantum total de 800 lei pentru încălcarea art. 32 lit. l)
din HG nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu
produse şi servicii de piaţă în unele zone publice
, prin faptul că la data
şi ora controlului comercializau legume şi fructe vrac fără a afişa la locul de desfăşurare a activităţii din zona publică, de către
persoane fizice, asociaţii familiale sau persoane juridice, a
numelui/denumirii, iar pentru societăţile comerciale şi a sediului social, aşa
cum au fost înregistrate în registrul comerţului.
Ø Şapte operatori economici, vânzători en-detail au fost sancţionaţi
contravenţional cu avertisment, pentru că la data şi ora controlului nu afişau
la loc vizibil certificatul de înregistrare la ORC, denumirea firmei şi/sau
orarul de funcţionare.
Sancţiuni aplicate şi măsuri dispuse
Au fost efectuate un număr de 66 acţiuni de control care s-au finalizat
prin întocmirea în total a 14 PVC-uri şi 52 de PVCC-uri prin care au fost
aplicate 14 avertismente şi 44 de amenzi contravenţionale în cuantum total de 82300
lei, s-a aplicat măsura opririi temporare de la comercializarea a produselor cu
deficienţe în cantitate de 69 kg şi valoare de 666 lei şi măsura opririi
definitive de la comercializare şi distrugerii produselor cu deficienţe în
cantitate de 25 kg şi valoare de 240 lei, astfel:
A.
La
unităţile de alimentaţie publică verificate au fost întocmite 20 de documente
de control din care 4 PVC-uri şi 16 PVCC-uri prin care s-au aplicat 4
avertismente şi 12 amenzi contravenţionale în cuantum total de 25000 lei şi s-a aplicat măsura opririi temporare de la comercializare/utilizare
pentru o cantitate produse de
5 Kg în valoare de 100 lei
şi
B.
La
unităţile de comercializare verificate au fost întocmite 46 de documente de
control din care 10 PVC-uri şi 36 PVCC-uri prin care s-au aplicat 10
avertismente şi 26 amenzi contravenţionale în cuantum total de 57300 lei şi s-a aplicat măsura opririi temporare de la comercializare pentru o
cantitate produse de 64 Kg în
valoare de 566 lei şi măsura opririi
definitive de la comercializare şi distrugerii pentru o cantitate produse de 25 kg în valoare de 240 lei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu