Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 6 octombrie 2016

Activitatea desfăşurată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin în luna septembrie

În septembrie 2016, Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin a efectuat  187 controale, din care 94 în domeniul relaţiilor de muncă şi 93 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, aplicându-se amenzi contravenţionale în valoare de 126.500  lei.
Au fost sancţionaţi cu amendă în valoare de 50.000 lei pentru munca la negru, 3 angajatori cu domenii de activitate: baruri, creşterea animalelor, patiserii. Inspectorii de muncă au depistat la aceştia 5 persoane care nu aveau întocmite forme legale de angajare.
Inspectorii de muncă au întocmit două propuneri de cercetare penală pentru 2 angajatori cu domeniul de activitate transport local de
persoane.La aceştia au identificat 7, respectiv 11 persoane care lucrau la „negru”.
Sancţiunile din domeniul relaţiilor de muncă, în valoare de 76.500 lei au fost aplicate în principal pentru: neîntocmirea în formă scrisă a contractului individual de muncă, nerespectarea măsurilor dispuse de inspectorii de muncă, nerespectare repaus săptămânal, neevidenţierea tuturor orelor lucrate în foile colective de prezenţă,  etc.
Sancţiunile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în valoare de 50.000 lei, au fost aplicate pentru deficienţe ce se referă la: efectuarea controalelor medicale la angajare și periodic, autorizarea instalațiilor sub presiune, instruirea lucrătorilor, asigurarea măsurilor de prim ajutor, purtarea echipamentului individual de protecție.Inspectorii de muncă au dispus oprirea din funcţiune a unui motostivuitor întrucât nu avea autorizaţie emisă de ISCIR.
În perioada 01.09.2016 – 30.09.2016 la inspectorat au fost comunicate de către angajatori 8 evenimente, din care 2 soldate cu deces si 6 cu  incapacitate temporară de muncă. Dacă sunt sau nu accidente de muncă se va stabili după finalizarea cercetărilor.
Inspectorii de muncă au dispus în total 332  măsuri care au caracter obligatoriu, pentru remedierea deficienţelor constatate în timpul controalelor.
I.T.M. Caraş-Severin va continua acţiunile de control şi va urmări modul de îndeplinire a măsurilor dispuse în urma controalelor. 
Din aplicaţia electronică REVISAL gestionată de Inspecţia Muncii, la angajatorii din judeţ figurează 53.412 de salariaţi activi, 59.315 de contracte individuale de muncă în derulare (din care 52.232 pe perioadă nedeterminată şi 7.083 perioadă determinată).
În baza Legii nr.52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, inspectoratul a luat în evidenţă 331 zilieri, iar în baza Legii nr.62/2011 a dialogului social, s-au înregistrat 13 contracte colective de muncă şi 3 acte adiţionale de prelungire a duratei de valabilitate a contractelor colective de muncă.

                       COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu