2015 - ANUL EUROPEAN PENTRU DEZVOLTARE
SEMINARUL DIDACTICA INTERNAŢIONAL
EDIŢIA A XXIV-A
TEMA IMPULS: „DEZVOLTAREA DIMENSIUNII EUROPENE A EDUCAȚIEI PRIN CURRICULUM-UL ȘCOLAR”
ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR.9 REŞIŢA CARAŞ-SEVERIN
INVITAT SPECIAL: PROF. DR. REINHARD FOSSMEIER, PROFESOR LA ACADEMIA INTERNAŢIONALĂ DE ŞTIINŢE DIN SAN MARINO
Secţiuni
1. UTILIZAREA UNOR METODOLOGII DE PREDARE – ÎNVĂŢARE – EVALUARE CENTRATE PE ELEV;
2. Diferenţierea curriculumului, atât pentru copiii cu CES-dizabilităţi, cât şi pentru cei cu potenţial de învăţare ridicat;
3. COMPETENŢE ALE PROFESORILOR DIN PERSPECTIVA EDUCAŢIEI PENTRU CETĂŢENIE ACTIVĂ;
4. MANAGEMENTUL ŞI ASIGURAREA CALITĂŢII.
5. INOVAŢII ÎN EDUCAŢIE, SOFT-URI EDUCAŢIONALE PROPRII, REVISTE ŞCOLARE, CĂRȚI, AUXILIARE DIDACTICE
ARGUMENT
Conducerea şi colectivul Şcolii Gimnaziale Nr. 9 Reşiţa, Caraş-Severin vă comunică intenţia de a organiza, în zilua de 28 martie 2015, Simpozionul Internaţional „CREATIVITATE ŞI INOVAŢIE ÎN ÎNVĂŢĂMÂNT” cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin şi al Casei Corpului Didactic Caraş-Severin. Anul acesta simpozionul se aliniază temei impuls propuse de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Casa Corpului Didactic Caraş-Severin în parteneriat cu Universitatea „Eftimie Murgu” Reșița, sprijinite de Consiliul Județean Caraș-Severin în cadrul Seminarului „Didactica Internațional”, ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, în anul 2015, „Dezvoltarea dimensiunii europene a educației prin curriculum-ul școlar”.
Scopul organizării acestui simpozion, având ca grup ţintă cadrele didactice din învăţământul preuniversitar (profesori, institutori, învăţători, educatoare din oraş, din judeţ şi din ţară), cu invitaţi locali, naţionali şi internaţionali, este acela de a oferi prilejul unor dezbateri, schimb de păreri, împărtăşirea unor experienţe cu privire la activitatea şi experienţa proprie sau să cunoască alte modalităţi de lucru în scopul performării şi dezvoltării propriului stil de muncă.
“Schimbarea este legea vieţii. Acei care privesc numai în trecut sau în prezent, în mod sigur vor pierde viitorul.” John Kennedy
Așa cum în majoritatea țărilor Uniunii Europene, „exercițiile de viziune” asupra problemelor educației și formării profesionale, însoțite de ample dezbateri publice și de implicarea autentică a unui număr mare și variat de actori educaționali, economici și sociali, reprezintă realități obișnuite, simpozionul nostru a rămas, din acest punct de vedere, un proiect viabil.
În cadrul activităților ce le vom organiza la această ediție dorim să aducem în actualitate valorile formulate în documentul „Consensul european privind educația pentru dezvoltare”, din partea specialiștilor din Ministerul Educației Naționale, din Universități, specialiști ai Institutului de Științe ale Educației, ai Institutului European din România și ai Reprezentanței Comisiei Europene în România, precum și a reprezentanților Agenției de Dezvoltare Regională VEST și ai Regiunii DKMT.
În același timp, dorim să valorificăm experiențele pozitive și exemplele de bună practică centrate pe valorile europene din domeniul educației și formării, din domeniul dezvoltării regionale echilibrate și a unei competitivități sporite la nivel local, regional, național, din perspectiva dezvoltării globale versus dezvoltării durabile.
Poate fiecare dintre noi a căutat răspunsul la intrebări de felul: “De ce nu pot face progrese semnificative în învăţare toţi elevii din clasă?” sau “Pot fi sprijiniţi să progreseze în învăţarea de tip şcolar elevii care învaţă mai greu?”
Copiii care nu pot face faţă cerinţelor şcolare, cei care prezintă diverse forme şi niveluri de eşec şcolar sunt încă prea puţin cunoscuţi, acceptaţi şi abordaţi din punct de vedere psihopedagogic.
Şcoala presupune adoptarea unei strategii de cuprindere în învăţământ a tuturor copiilor din cadrul unei comunităţi, indiferent de etnia sau mediul social din care provin şi indiferent de particularităţile acestora de dezvoltare şi învăţare.
Plecând de la aceste recomandări , vă propunem să demonstrăm, că şcoala facilitează accesul tuturor la o educaţie de calitate prin:
• ameliorarea şi flexibilizarea curriculum-ului;
• utilizarea unor metodologii de predare – învăţare – evaluare centrate pe elev;
înţelegerea diferenţelor dintre elevi ca resursă pentru procesul de învăţare, nu ca o problemă ce trebuie depăşită;
formarea competenţelor sociale prin activităţi de voluntariat care promovează cetăţenia activă;
• aplicarea unor metode şi procedee care asigură calitatea în educaţie.
PROGRAMUL DE DESFĂŞURARE
DATA: 28 MARTIE 2015
LOCAŢIA: Şcoala Gimnazială Nr. 9 Reşiţa Caraş-Severin
DERULAREA ACTIVITATILOR SIMPOZIONULUI
Primirea participanţilor 930 - 1000
Festivitatea de deschidere: ora 1000 - 1030
Lansare de carte: 1030 -1100 ”Prolegomene la o posibilă teorie a competenței. O propunere teoretico-aplicativă” de Dr. Vasile FLUERAȘ – Cluj-Napoca
Prezentarea lucrărilor pe secţiuni: 11 – 1330. Fiecare autor va prezenta cele mai importante idei ale lucrării în maxim 10 minute într-o modalitate cât mai interesantă şi atrăgătoare (la alegere).
Pauză de cafea: 13³º - 14³º.
Prezentarea lucrărilor pe secţiuni: 1430 – 1630.
Concluzii: 1630 - 17.
Festivitatea de închidere: 17.
CONDIŢII DE PARTICIPARE
Cadrele didactice interesate din învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, liceal sau universitar precum şi cele din învăţământul special vor trimite cererea de înscriere, lucrarea, rezumatul şi dovada achitării taxei (document scanat) până la DATA DE 14 MARTIE 2015 la următoarele adrese de e-mail:
SECTIUNEA 1A ( Cclul primar) moatarcosta@yahoo.com
SECŢIUNEA 2 rofclaudia@yahoo.com
SECŢIUNEA 3 c_bortis@yahoo.com
SECŢIUNEA 4 irina_avramescu_56@yahoo.com
SECŢIUNEA 5 mihaelahopota@yahoo.com
De asemenea pot depune cererea de înscriere, lucrarea şi rezumatul (pe suport magnetic: dischetă sau CD) precum şi taxa de participare până la data menţionată anterior la secretariatul şcolii.
Taxele vor fi achitate , prin mandat poştal pe adresa: ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 9 Reşiţa, Aleea MARGHITAŞ NR 5, cod poştal 320189, sau transfer bancar în contul
RO93 RZBR 0000 0600 1741 3323 deschis la RAIFFEISEN BANK, titular cont: PETZAK ANCA cu specificaţia „TAXĂ PARTICIPARE SIMPOZION- SECTIUNEA – Numele autorului/autorilor lucrării”.
RO93 RZBR 0000 0600 1741 3323 deschis la RAIFFEISEN BANK, titular cont: PETZAK ANCA cu specificaţia „TAXĂ PARTICIPARE SIMPOZION- SECTIUNEA – Numele autorului/autorilor lucrării”.
Pentru detalii, ne puteţi contacta la telefoanele: 0255/250742; 0355/423987 LUNI – VINERI între orele 8 – 15 sau pe adresele de e-mail ale coordonatorilor de secţiuni.
Alte detalii si Fisa de inscriere le gasiti in Documentul atasat...
Va rugam sa faceti cunoscut evenimentul in randul colegilor...
Asteptam inscrierile Dumneavoastra
Asteptam inscrierile Dumneavoastra
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu