Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 29 martie 2015

UVT: Este nevoie de predictibilitate în finanțarea învățământului superior



Universitatea de Vest din Timișoara, cea mai mare instituție de învățământ superior din Vestul României, membră a consorțiului Universitaria alături de Universitatea din București, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Al. Ioan Cuza din Iași și Academia de Studii Economice din București, și-a manifestat în mod accentuat în ultimii ani poziția pentru un învățământ superior care să fie finanțat pe criterii ce țin de calitatea actului educațional, de rezultatele obținute în cercetare, de rolul social și economic pe care instituțiile de învățământ superior îl dezvoltă la nivel local, regional și național. Astfel, UVT își dorește un sistem competițional transparent, bazat pe reguli clare și din care să dispară un anumit mod de asistență socială aplicat unora din universitățile românești menținute doar din rațiuni subiective, adesea politice.

Universitatea de Vest din Timișoara a oferit în mod constant dovada calității activităților sale prin prezența pe locuri de top în nenumărate clasificări internaționale. Putem menționa aici câteva din rezultatele aferente anului 2014: QS World University Ranking 2014 (Top 700+ alături de UAIC și UBB; domeniul „Limbi moderne” se regăsește în top 200), URAP 2014 (poziția 1056 din 2000, categoria B+; la nivel național UVT - poziția a 5-a din 18, domeniul Fizică - locul 2, domeniul Matematică - locul 5), ScimagoIR (poziția 1202 din 5100 instituții, la indicatorului Excellence UVT este pe prima poziție în clasificarea la nivel național), U-Multirank (domeniul Fizică din UVT pe prima poziție în ceea ce privește rata de citări, volum de publicații cu număr mare de citări, precum și în ceea ce privește volumul de publicații în colaborare cu parteneri industriali).
UVT se declară a fi o instituție care susține acordarea de către Minister a unei finanțări suplimentare care să se bazeze pe criterii clare de excelență în activitățile didactice și de cercetare. În acest context, UVT salută decizia Ministerului, a domnului ministru Sorin Cîmpeanu în particular, de a prevedea ca 26.5% din fondurile aferente învățământului superior să fie alocate ca și finanțare suplimentară. Totodată, însă, considerăm că atâta vreme cât documentele și informațiile necesare raportărilor au fost transmise relativ târziu de către Minister, în situația în care perioada de consultare a principalilor actori din sistemul de învățământ superior – Consiliul Național al Rectorilor, universitățile, dar și alte organisme instituționale naționale a fost una foarte scurtă, se impune ca în anul 2015 acest exercițiu să fie unul pilot urmând ca experiența acumulată să fie folosită pentru anii ce vin. Mai mult, pentru acest an au fost deja semnate contractele instituționale de finanțare, universitățile cunoscând sumele ce le-au fost repartizate, iar eventualele diferențe negative dintre sumele rezultate în urma aplicării prezentei metodologii și cele prevăzute în contractele instituționale ar duce la nemulțumiri în cazul universităților afectate. Propunerea UVT, pe lângă aspectul realist și pragmatic, este susținută și de faptul că oricum în acest an marja de diferențiere a finanțării suplimentare este una foarte redusă (în limita a 10% din finanțarea suplimentară, adică +/- 10%, așa cum este prevăzut în formulele de calcul publicate în OM nr. 3185 / 09.02.2015)
COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu